Изгубени в превода: САЩ искат руските военни в Сирия да говорят на английски

САЩ искат пилотите от въздушнокосмическите сили на Русия, които участват в операцията по унищожаването на бойци от „Ислямска държава” в Сирия, да започнат да говорят на английски език. Това съобщи ТВ „Звезда“, позовавайки се на официалния представител на Белия дом Джош Ърнест.

В този случай, уверен е Ърнест, действията на руските пилоти биха съответствали на „международните правила за сигурност”. Също така разбираемият за всички език ще помогне за избягването на „инциденти” в небето над Сирия, подчерта дипломатът.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Русия Анатоли Антонов съобщи, че Русия е готова да установи контакт със САЩ по сирийския въпрос, но Вашингтон не иска. Според Антонов евентуален компромис по въпроса със сигурността на полетите над Сирия е недостатъчна мярка.

Представителят на военното ведомство съобщи още, че споразумението между Русия и САЩ за полети във въздушното пространство на Сирия ще се превърне в начало на сътрудничеството между двете страни.

Три пъти представители на военните ведомства на Русия и САЩ сядаха на масата за преговори по сирийския въпрос. Общуването се водеше във видео формат – на 1, 10 и 14 октомври. Между руското министерство на отбраната и Пентагона беше открит пряк канал за връзка по нареждане на американския военен министър Аштън Картър.