Снимка: AP

Снимка: AP

Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като Акбаржон Джалилов

Публикувано от:

Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург вчера бе идентифициран като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес.
Джалилов е бил родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно е получил руско гражданство.
Заподозреният извършител на атентата в Санкт Петербург вчера е руски гражданин, роден в Киргизстан, заяви малко по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия, цитиран от Ройтерс.
Той каза пред руската агенция Интерфакс, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.
Киргизстан – преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души – е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база.
Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към “Ислямска държава”, посочва Франс прес.
АФП отбелязва, че до момента никой не е поел отговорност за атентата в Санкт Петербург. “Ислямска държава” призова да бъдат извършвани атаки срещу Русия заради намесата й в Сирия в подкрепа на президента Башар ал Асад, припомня в същото време агенцията.
Малко по-рано днес високопоставен представител на казахстанските власти, цитиран от Ройтерс, потвърди, че руски гражданин от централноазиатски произход е заподозрян за смъртоносния атентат в Санкт Петербург.
Нургали Билисбеков, заместник-председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан. КНС работи с руските служби за сигурност и обменя информация с тях в рамките на разследването на нападението, допълни той.
По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, роден през 1996 г., отбелязва ТАСС.
Билисбеков опроверга категорично тези твърдения.
Според източници на Интерфакс останки, намерени на мястото на взрива, сочат, че той е бил предизвикан от атентатор самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК проби. Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец – 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.
Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс.

Източник: Бишкек/Астана /БТА/