Известия: Как на Балканите се реализира проектът за „Велика Албания“

През юни на власт в Косово ще дойдат радикали, които ще пристъпят към реализацията на концепцията „Велика Албания“, пише Дмитрий Лару в статия за „Известия

На 11 юни в Косово ще се състоят извънредни парламентарни избори, след като болшинството в народното събрание гласуваха вот на недоверие към действащото правителство на Иса Мустафа. Според проучванията победител ще стане радикалната партия „Самоопределение“, която е застъпник на идеята за референдум за присъединяването на Косово към Албания. Анализатори прогнозират, че в новото правителство висок пост може да получи бившият министър и поддръжник на обединенията на всички албанци Рамуш Харадинай, когото Белград обвинява във военни престъпления. Заплахата за осъществяване на неговия проект е била една от основните теми на телефонен разговор, проведен на 15 май между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич.

„Ако прогнозите се сбъднат, нашата партия ще победи на парламентарните избори и ние ще решим кой ще стане новият премиер. Основният ни кандидат е бившият председател на нашето движение Албин Курти (по време на косовския конфликт той е воювал на страната на „Армията за освобождение на Косово“ – бел. ред.)“, разказаха пред „Известия“ от пресслужбата на партията.

Според експерти след изборите на власт действително ще дойдат по-радикално настроени политици, които, с подкрепата на Запада, активно ще придвижват идеята за „Велика Албания“ и така ще отслабят позициите на страните, стремящи се към независима външна политика. Става въпрос основно за Сърбия, която отказва да се присъедини към НАТО и е за тясно сътрудничество с Москва в политическата, икономическата и военната сфера.

„За оставката на правителството на Иса Мустафа може да има само едно обяснение – наличие на преки указания от САЩ към косовските албанци да ускорят реализацията на проекта „Велика Албания“. Евентуалното завръщане в политиката на военния престъпник Рамуш Харадинай ще означава засилване на агресивните планове на косовските албанци преди всичко по отношение на Сърбия и Македония“, поясни пред „Известия“ директорът на Балканския център за международно сътрудничество Виктор Колбановски.

Сръбският политолог и глава на Световната сръбска диаспора Драган Станоевич също вижда връзка между освобождаването на Рамуш Харадинай и извънредните избори. Според него Западът започва да променя своите политически „залози“ в Косово.

„Харадинай е престъпник и известен привърженик на идеята за „Велика Албания“. Назначаването на подобни радикали на водещи позиции в Косово е гаранция за начало на конфликт“, отбеляза експертът.

Политическата криза в Косово се случва на фона на цялостното засилване на националистическите настроения сред албанското население, посочва „Известия“. В разговор с изданието научният сътрудник в Института по славянознание към Руската академия на науките Петър Искендеров припомни, че в началото на януари в Тирана се е провела среща на лидерите на албанските партии на Балканите и е приет тиранския меморандум, в който става въпрос за гарантиране на правата на албанците в Македония и в други балкански страни.

Реализацията на проекта „Велика Албания“ ще предизвика ръст на националистическите настроения на Балканите, което ще постави началото на „нова югославска криза“. Западът, подкрепяйки Тирана, Прищина и албанското малцинство в отделните страни в региона, рискува да разпали ново противоборство, което може да прерасне във въоръжен конфликт, предупреждава „Известия“

Източник: Руски дневник