Изборите в Украйна – 50 нюанса на кафявото

Изборите в Украйна – 50 нюанса на кафявото

Публикувано от:

В Украйна преброяват гласовете от изборите на Върховната рада, които се проведоха в неделя на 26 октомври. Вече стана известно, че половината от украинците не са участвали в гласуването, предаде ТАСС.

В Одеса са дали вота си едва 1/3 от избирателите. Като цяло, в югоизточната част на страната в изборите са участвали около 40% от имащите право на глас. Същевременно стана известно, че ДНР и ЛНР (Новорусия) не е участвала в изборите на Върховната рада.
След преброяването на 25% от гласовете стана ясно, че в изборите води партията на украинския президент Петро Порошенко «Блокът на Петро Порошенко» и партията на премиера Арсений Яценюк «Народен фронт». Последният вече предложи на Порошенко да формират коалиция.

«Опозиционния блок», който се състои основно от членове на «Партията на регионите», която отказа участие в тези избори, нарекоха изборите на Върховната рада – най-мръсни в историята на Украйна. Лидерът на партията Юрий Бойко напомни за многобройните провокации и нарушения по отношение на опозиционните кандидати.

«Самите избори бяха рядко мръсни и нечестни от страни на властта. Толкова много провокации и препятствия за представителите на опозицията бяха организирани по време на гласуването, че със сигурност може да се каже, че властите със всички сили се бориха срещу представителите на опозицията», разказа лидерът на партия «Опозиционен блок» Юрий Бойко.

Така например, бившият вече депутат във Върховната рада от «Партията на регионите» Елена Бондоренко заяви, че съставът на новия парламент има 50 нюанса на кафявото («кафявата чума» – фашизмът), имайки предвид фашистката и националистическа идеология на озовалите в новия състав на украинския парламент се политици.

Според главата на Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, във Върховната рада в момента празнуват победата си марионетките на САЩ.

Напомняме, че по време на предизборната кампания редица представители на «Опозиционния блок» са били подложени на унижения и побой от страна на активистите от «Десен сектор», които по неразбираеми причини разполагат с власт наравно с правоохранителните органи на страната. Такъв е и случаят с депутата на Върховната рада, представител на опозицията Нестор Шуфрич. Напомняме, на 30 септември активисти от пронацистката групировка «Десен сектор» насила извели политика Шуфрич от сградата на областната администрация в Одеса и му нанесли сериозен побой. Само случаят с Шуфрич е свидетелство за това, че на политиците от опозицията в Украйна практически не им бе дадена възможност да проведат избирателната си кампания.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=jETaNMZoaJc[/embedyt]