Идентифицираха убиеца на руския посланик в Анкара

В Twitter акаунт, за който се предполага, че принадлежи на кюрдски активист, е публикувана снимка на заподозреният в атентата срещу руския посланик в Анкара Андрей Карлов.

Съобщава се, че нападателят е Мевлют Мерт Атлинтас, роден през 1994 година и завършил полицейската школа в Измир.

Турски източници заявяват, че убиецът на руския посланик е бил служител в полицията, пише РИА Новости. Според Reuters Мевлют Мерт Атлинтас е работил в полицията на Анкара.

Mirror съобщава, че нападателят е влязъл в галерията с полицейска карта. РИА Новости допълва, че той е бил част от охраната на галерията.

Турското издание HaberTurk. съобщи, че нападателят е бил уволнен от полицията в рамките на разследване за опита за държавен преврат на 15 юли като участник в терористична организация.

Ранените при нападението не са служители на посолството, съобщава още РИА Новости. Министерството на вътрешните работи на Турция е засилило охраната на руското посолство в Анкара след покушението над посланика Андрей Карлов, съобщи ТАСС.

В момента около сградата има засилени патрули на специалните части на полицията. От руското външно министерство заявиха, че убийците на Карлов ще бъдат наказани. Русия квалифицира убийството като терористичен акт и въпросът ще бъде представен пред Съвета за сигурност на ООН, заяви говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

  1. The Turkish policeman who just killed the Russian ambassador to Turkey in Ankara.

  2. While shouting Allahuakbar. Lets dont skip that part. Killing Kurds is easy and will go underreported. Lets see how you survive this.

    РИА Новости напомня, че министърът на външните работи на Турция ще присъства на тристранна среща, която е насрочена за утре, 20 декември, между Русия-Иран-Турция.