„Золотое кольцо” на Русия – Ярославъл

Ако се съди по датата, спомената в летописите, Ярославъл е най-древният от съществуващите градове на Волга. Той е бил основан от княз Ярослав Мъдри през 988 – 1010 г.

Ярославъл достига своя разцвет през XVII век. Историческият центърът на града е бил внесен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 година (5 години преди празнуването на 1000 години от основаването на града) като «изключителен пример на градоустройствената реформа на Екатерина II, разгърната по цяла Русия през 1763 година”. Самата градоустройствена реформа на Екатерина няма прецедент в европейската история по своите мащаби, благодарение на която обликът на всички градове в Руската империя е приведен в съответствие с рационалистическите  идеали на Просвещението.

За център на града е била избрана църквата Илия Пророк , изключителен паметник на архитектурата на ярославската школа от XVII век. Църквата била построена в чест на пророк Илия от Ярослав Мъдри, за ознаменуване на легендарната победа на княза над мечката, станала в деня на този Светия, едновременно с основаването на града. Съвременната каменна църква Илия Пророк се намира на север от древната и е построена през 1647-1650 години. Стенописите на Храма са дело на художниците Сила Савин и Гурия Никитин. Вътре в тази светиня има позлатен иконостас и колекция от старинни икони.

Фотография Церковь Ильи Пророка (Ярославль (Ярославская область))

Интериор на църквата Илия Пророк

Спасо-Преображенският манастир

е бил построен на границата на XI и XII век. В смутното време манастирът е издържал обсадата на отрядите на пан Будзило и воеводата Наумов.

Yarspas.jpg

Колокол Благовестник.jpg

Камбаната  Благовестник

Изглед към манастира –  гравюра 1731 г.

През средновековието Спаският манастир е бил културен, духовен и стопански център на Ярославъл. Именно тук е намерено знаменитото древно руско произведение «Слово о полку Игореве». През 1210 година по волята на най-големия син на Всеволод Голямото гнездо – Константин в Спаския манастир е основано първото на територията на Северо-Източна Русия учебно заведение – Григориевски затвор.

 «Ярославската Оранта» — икона от времето на  Константин Всеволодович
Спаското евангелие, вероятно създадено преди монголското нашествие

По време на наполеоновото нашествие в Ярославъл са донасяни ранените от полето на сраженията. Тук е погребан генерал Н.А. Тучков. Бягството на дворяните от превзетия от Наполеон Ярославъл е отразено на страниците на романа „Война и мир“ .

Забележителностите на Ярославъл

В централната част на града практически напълно са се съхранили историческите постройки от XVI -XIX век.

Губернаторският дом и парк-музей „Губернаторската градина”

Фотография Губернаторский дом и парк-музей "Губернаторский сад" (Ярославль (Ярославская область))

Построен през 1823 г., тук са идвали всички царски особи на Александър I до Николай II. Днес той е не само архитектурна забележителност на града – тук е разположена художествена изложба.

Църквата Йоан Предтеча

Фотография Церковь Иоанна Предтечи (Ярославль (Ярославская область))Фотография Церковь Иоанна Предтечи (Ярославль (Ярославская область))

Връх на ярославското строителство от XVII век, забележителност със световно значение, препоръчана от ЮНЕСКО за показване на туристи.

Църквата Свети Никола

Фотография Церковь Николы Рубленый Город (Ярославль (Ярославская область))

Построена през1695 г. Една от най-старите в града. По някои сведения е построена от Ярослав Мъдри в Ярославския кремъл (Дървения град).

Комплекс в Коровники

Фотография Комплекс  в Коровниках (Ярославль (Ярославская область))Фотография Комплекс  в Коровниках (Ярославль (Ярославская область))Фотография Комплекс  в Коровниках (Ярославль (Ярославская область))

Забележителностите на комплекса са старообредните църкви: църквата Иоан Златоуст (1649-1654) и църквата на Владимирската Божията Майка (1669).

Толгски Свети-Введенски манастир

Фотография Толгский Свято-Введенский монастырь (Ярославль (Ярославская область))

Фотография Толгский Свято-Введенский монастырь (Ярославль (Ярославская область))

Архитектурна забележителност. Манастирът е основан през XIV в. до мястото, където река Толга се влива във Волга. Манастирът е женски, действащ

Църквата Богоявление

Фотография Церковь Богоявления (Ярославль (Ярославская область))

Построена през 1684 – 1693 г. със средствата на ярославскоия търговец Зубчанинов.

Църквата Арахангел Михаил

Фотография Церковь Михаила Архангела (Ярославль (Ярославская область))

Построена през 1658-1682 г. Действаща

Петропавловската църква

Фотография Петропавловская церковь (Ярославль (Ярославская область))

Построена през 1736-42г. „Петровско бароко“. Копие на Петропавловската църква в Петербург. Разположена в Петропавловския парк.