Знаменитите яйца на Фаберже

Знаменитите яйца на Фаберже

Публикувано от:

Своята известност знаменитият дом на Фаберже е получил, създавайки в периода 1885- 1917 години колекцията Великденски яйца на Фаберже. Традиционно да се подарява за Великден яйце на Фаберже е въвел Император Александър III, направил за първи път подарък на своята съпруга през 1885 година. Яйцето се наричало „Кокошчица“ и представлявало златен корпус, покрит с бял емайл, което съдържало няколко изненади, наподобяващо „матрьошка“. Всички великденски яйца на Фаберже се явяват уникални произведения на изкуството.

След смъртта на Александър III император Николай II запазил традицията. За семейството на Руските монарси са създадени и подарени 52 яйца и още две, които не са били подарени заради избухналата революция.

Всички издавали някаква изненада, например миниатюри с портрети на императорското семейство.

Kurochka

1885г, „Кокошчица“: Най-простото класическо яйце: бяло, вътре жълтък, след това кокошчица, а вътре в нея рубинова корона (не се е запазило).

15-ya_godovshina_carstvovania

1911г., „15 -а годишнина от царуването“: Миниатюри — 7 портрета на членове на семейството и 9 сцени от царуването, включително коронация, откриване на музей и паметници, Ювелир — Хенрих Вингстрем.

300-letie_doma_romanovuh

1913г., „300-годишнина на дома Романови“ : Вътре — глобус с очертание на Руската империя. По яйцето — 18 миниатюри с портрети на представители на царската династия.

Alexandrovskiy_dvorec

1908г., „Александровски дворец“ : Изработено от нефрит. Ювелир — Хенрих Вигстрем. Изненадата е модел на Александровския дворец в Царско село. Миниатюрите са пет портрета на децата на Императора.

Byket_lilii

1899г., „Букет от лилии“: Яйце-часовник. Ювелир — Михаил Перхин.

Cheruvim_s_kolesami

1888г., „Херувими с колесница“ : Колесница с четири колела, управлявана от херувим, върху която е поставено яйце. Сюрпризът в яйцето е херувим с часовник.

Colonnadа1910г., „Колонада“ : Изображение на храма на любовта. Купидон символизира цесаревич Алексей

Coronationnoe

1897г., „Коронационно“ :Копие на Императорската карета при коронацията на Николай II. Ювелири — Михаил Перхин, Георг Штайн. Най-знаменитото от яйцата.

Datskie_dvorcu1890г., „Датски дворци“ : Вътре: 12 миниатюрни картини върху седеф с вид на дворците в Дания и Русия.

Ekaterina_velikaya1914г., „Екатерина Велика“ : Известно е и като «Гризайл» или «Розови камеи».

Gatchinskiy_dvorec

1901г., „Дворецът в Гатчино“ : Изображение на главната провинциална резиденция на вдовицата императрица. Ювелир — Михаил Перхин

Kavkazskoe_yaico

Кавказ”

Kreml1906г., „Кремъл“ :Най-голямото от яйцата. Изобразен е Успенския събор. През прозорчето се вижда интериорът на храма. Часовник с навиващ се механизъм.

2190f883d7b8b0d94e979fdfc021bf4e1892г, Диамантена мрежа

temenujki

1899г., „Теменужки“ : От нефрит. Вътре «статив» с медальончета във вид на отварящи се сърчица — генеалогичното дърво с портрети.

breza

1917г., „ Березовое“ : Изработено е от карелска бреза. Изненада — механичен слон от злато и сребро, украсен с рози и брилянти и златен ключ към него.  За първи път е изложено през 2001 г.

Carevich

1912г., „Царевич“ : В стил Людовик XV. Изненада— диамантен двуглав орел с миниатюрен портрет на царевич Алексей

Datski iubilej

1903г., „Датски юбилей“ : Изненада — двустранен портрет на краля Кристиан и кралица Луиза, родители на императрицата, в чест на 40-та годишнина от възкачването им на престола.

Detelina

1902г., „Детелина“ : ажурно

Liulka s girliandi1907г., „Люлка с гирлянди“ : Нарича се още и «Трофей на любовта». Стил Людовик XVI.

Konen pametnik na Aleksandr III1910г., „Конен паметник на Александър III” : Вътре е моделът на паметника на Императора, работа на Паоло Трубецкой.

Koshnica s cvetia

1901г., „Кошничка с цветя“

Cherven krast

1915г., „Червеният кръст с портрети“ : Изненада — 5 портрета на двете дъщери, сестрата, жената и братовчедката на царя във форма на медсестри.

momini sylzi

1898г., „Момини сълзи“ :Трите медальона отгоре са с портретите на императора и двете негови по-големи дъщери Олга и Татьна. Ювелир – Михаил Перхин. Стилът е модерн. Както твърдят това е най-любимото яйце императрицата.

lavrowo dyrvo1911г., „Лаврово дърво“ :Известно е и като «Портокалово дърво». Вътре — птичка с навиващ се механизъм

lebed

1906г., „Лебед“ : изненадата е лебед

mozajka

1914г., „Мозаечно“ : Изненада — камея с профили на децата. Дизайнер — Алма Пил. Ювелир Алберт Холстром. Последното яйце на предвоенното време.

napoleonovo1912г., „Наполеоново яйце“ : За 100-годишнината на Отечествената война. Изненада— 6 миниатюри, изобразяващи представители на полкове, почетен полковник на които е била императрицата.

NefritovoНефритово яйце“

sveti georgi1916г., „Орден Свети Георги“ : В чест награждаването на царевича Алексей с медал. Изненада — портрет на императора Николай. Последното яйце, получено от Мария Фьодоровна, и единственото, което е успяла да вземе със себе си.

Azov

1891г., „В памет на Азов“ : Вътре: модел на фрегатата «Память Азова», на кято цесаревич Николай Александрович и неговият брат Георгий Александрович са осъществили плаване в Далечния Изток през 1890 – 1891 години. Ювелири — Михаил Перхин и Юрий Николай. Изработено е от нефрита, в стил рококо.

1909г., „Паметно за Александър III” : Изненада— миниатюрен бюст.

paun

1908г., „Паун“ : Паунът може да се сваля от клоните. Ювелир — Доротеев. Вдъхновен от знаменития часовник-паун в Ермитажа.

pelikan

1898г., „Пеликан“ : Яйцето се разгъва на 8 пластини-миниатюри с учрежденията, основани от Вдовицата Императрица Мария Фьодоровна. Пеликанът е символ на благотворителността.

Petar veliki

1903г., „Петър Велики“ :Вътре е моделът на Медния конник. 4 миниатюри отстрани с изгледи от Петербург. За двестагодишнината от основаването на града. Стил рококо

petel

1900г., „Петле“ : Ювелир — Михаил Перхин. Пеещ часовник с изскачащо петле.

portret na Aleksandar III

1896г., „Портрети на Александър III” : Ювелир — Михаил Перхин.Яйцето е било поръчано от нивия Император за неговата майка. Изделието е украсено с инициалите на Мария Фёдоровна и умрелия Александра III..

sazvedie

1917г., „Съзвездие“: «Синьо съзвездие на царевича». Не е завършени и не е подарено. Изработено от синьо стъкло и кристална поставка. Гравировка — положение на звездите на небето по време на раждането на Алексей.

sibirska magistrala

1900г., „Транссибирската магистрала“ : Изненадата е модел на влака. Ювелир — Михаил Перхин

triptih cherven krast

Триптих Червеният кръст“ :

proletni cwetia

1899г., „Пролетни цветя“

voenno

1916г., „Военно стоманено“ : Изненада — миниатюрна картина, изобразяваща посещение на императора и наследника при войските. Стоманеното яйце е най- простото от императорските яйца, и последното, получено от императрица Александра.

vazkresenie

Възкресение“

Iahta Shtandart

1909г., „Яхта Штандарт“ : Изображение на яхтата на Император Александър III

egg s roza

1895г., „Яйце с пъпка на роза“ : Първото яйце, подарено на Александъра Фьодоровна. Изненадата е роза (в памет на Дармштат, родината на императрицата, гордела се със своите цветя). Вътре в цветео има корона с медальон (изгубен). Стил неокласицизъм.

roses

1907г., „Яйце с решетка и рози“ : Ювелир — Хенрих Вигстрем.

egg s turning miniatures

1896г., „Яйце с въртящи се миниатюри“: Яйцето е изпълено от планински кристал с 12 миниатюри с изгледи на памятни места за императрицата.

egg sus zmia

1895г., „Яйце-часовник със синя змия“: Неподвижната змия служи за стрелка.

zimnee

1913г., „Зимно“ : От кристал, опали и брилянти. Изненада — кошничка с кокичета. Дизайнер — Алма Пил. Най-скъпото от яйцата, заплатено от Романови (24 хиляди рубли).

rozovo-lilavo

1897г., „Розово-лилаво с три минатюри“

http://faberge-eggs.info/

http://faberge-eggs.info/imper.html

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B9%D1%86%D0%B0_%D0%A4%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B5

http://www.ilovegold.biz/2012/03/blog-post_29.html