Земан: Ходорковски е крадец, а Pussy Riot – порнографска група

Чешкият президент Милош Земан реагира малко необичайно на призива на сина на Наталия Горбаневска да се изкаже по повод спазването на правата на човека в Русия. На 6 ноември в радиопредаването „Разговори с Лан” той заяви, че не всеки, когото наричат политически престъпник, е такъв. Той спомена конкретно Михаил Хoдорковски, който смята за крадец, а Pussy Riot нарече порнографска група.

„Аз изхождам от определението „политически престъпник”, което беше наложено по време на Съветския съюз, когато такива хора ги наричаха хора със затворническа съвест”- каза Земан.

По негови думи, тези хора се озовават в затвора заради своите политически виждания, а Хoдорковски и Pussy Riot не попадат в тази група. „Казват, че през 90-те господин Хoдорковски е пътувал с торби, пълни с милиони рубли, а с част от своята собственост се е сдобил също както господин Кожен, господин Крейчир, господин Пир и други” – отбеляза Земан.

Към това президентът на Чехия добави, че е глупаво да се сравнява управлението на Владимир Путин със съветския режим от периода на Пражката пролет през 1968 г.

„В Русия има политически партии, съществуват избори и опозиционна преса. Русия не е агресор“, поясни Земан.

Във връзка с това, чешкият президент каза, че осъжда задържане на хора по политически причини в каквато и да било държава. Той е убеден, че Михаил Ходорковски не е бил политически затворник, а по-скоро обикновен крадец.

„Нямам причина да считам Ходорковски за политически престъпник, въпреки че това е добър предлог да се измъкна. По-скоро той е крадец.”- заяви Земан.

Без въобще да се притеснява, президентът се исказа и за групата “pussy riot”.

”Според мен това е порнографска група, която е отговорна за безобразията в православния храм, въпреки че една от нейните участнички по време на акцията беше в последните месеци на бременността си ” – отбеляза Земан. Президентът коментира и името на групата (думата «pussy» в превод от английски е вулгарен термин за женски орган, а думата „riot” означава бунт. ”И в текстовете на тази група – п…ка тук, п…ка там”. Просто идеални политически престъпници! На преговорите в Русия ще защитя всички истински политически престъпници в Русия, но не и Ходорковски и Pussy riot“ – отбеляза Земан.

При това от изказването на Земан не бива да се смята, че в Русия има „истински политически затворници“, отбелязаха журналистите на „Радио Прага“ тъй като не са уточнили с президента този въпрос.