Земан: Миграцията в Европа е дело на „Мюсюлмански братя“

Чешкият президент Милош Земан, известен със своята антиимигрантска реторика, заяви, че настоящата вълна от над 1 млн. мигранти от Близкия изток, Африка и Азия е дело на египетската група „Мюсюлманско братство“.

„Смятам, че тази инвазия е организирана от „Мюсюлманско братство“, използвайки финансови средства от редица държави“, каза 71-годишният държавник в изказване пред Чешкото радио, цитирано от БГНЕС.

Земан заяви, че е получил информацията от два източника – „както мюсюлмански, така и водещи арабски политици“.

„Мюсюлманско братство“ е опозиционна организация в Египет, където властите на президента Абдел Фатах ал Сиси я обявиха за терористична група. Според него настоящата мигрантска криза се дължи на меката позиция на Европа спрямо мигрантите от една страна и на „усилията на Братството да изпълни целите си“, от друга.

“Мюсюлманско братство не може да започне война срещу Европа, няма тази сила, но може да подготви растяща мигрантска вълна и постепенно да упражни контрол върху Европа“, каза президентът.

По-рано миналата година Земан нарече мигрантския поток „организирана инвазия“, призовавайки младите мъже от Ирак и Сирия да вземат оръжие и да се противопоставят на „Ислямска държава“, вместо да бягат. Според данни на ООН повече от 1 млн. мигранти са достигнали до Европа през 2015 г. като по-голяма част от тях бягат от въоръжени конфликти като тези в Сирия и Ирак.