Звягинцев в битката за Оскар, вместо Кончаловски

Звягинцев в битката за Оскар, вместо Кончаловски

Публикувано от:

Филмът Левиатан е шедьовър, пише Гардиан

Руската Oскарова комисия номинира филма „Левиатан“ на режисьора Андрей Звягинцев за категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ на наградите на Американската филмова академия. В петък Андрей Кончаловски се отказа от състезанието, защото смята, че призът е доста надценен.

„Левиатан“ беше показван в продължение на една седмица в един от московските кинотеатри, за да бъдат спазени формалните процедури и може да представлява Русия“, се казва в изявление на Оскаровата комисия. Лентата получи овациите и на чуждата критика, „Гардиан“ го нарече шедьовър, а „Льо Монд“ – велик.

За номинацията филмът на Звягинцев се бореше с лентата „Горчиво!“ на Жора Кръйжовников, съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на анонимен източник в изборната комисия. В крайна сметка за „Левиатан“ са гласували два пъти повече от „Горчиво“.

Звягинцев научил за номинацията си от журналисти. „Все още не съм готов да споделя емоциите си от това“, заявил пред тях режисьорът. Той отказал да отговори на въпроса на репортера на ТАСС коя версия на филма си ще покаже на Американската кино академия: авторската или цензурираната.

Световната премиера на „Левиатан“ беше на 67-мия филмов фестивал в Кан, където лентата получи награда за най-добър сценарий. Филмът беше показан в Северна Америка през септември 2014 г. на кинофестивала в Торонто, междувременно беше завъртян в един от киносалоните на Москва. По останалите екрани в Русия продукцията ще бъде пусната на 13 ноември.

„Левиатан“ разказва историята на жител на Далечния Север, който е тероризиран от местната мафия, начело с кмета на града. В главната роля влиза Алексей Серебряков, участват още Елена Лядова и Владимир Вдовиченков.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=2oo7H25kirk[/embedyt]

Източник: ploshtadslaveikov.com