Звездите на белите нощи

Афишът на XXII Международен фестивал на изкуствата „Звездите на белите нощи“ включва над 200 названия. Той е организиран в Санкт Петербург от 28 май до 31 юли.

Фирменият фестивал на Мариинския театър тази година се отличава със солидно като никога участие на чуждестранни артисти, и това е най-доброто доказателство на безсмислието на призивите за бойкот на Русия.
Географията на фестивала включва и най-големи членки на Европейския съюз, като Германия, Франция и Великобритания, а също САЩ, Казахстан, Армения, Грузия, Естония, Украйна.
„Звездите на белите нощи“ представлява преди всичко резултат от сезона за Мариинския театър и демонстрира не само най-добрите постановки, но и най-добрите концертни програми, каквито оркестърът на театъра има много. Почти всички те са широко представени и в чужбина. Спомняйки си за неотдавнашното турне, ръководителят на Мариинския театър Валерий Гергиев каза следното:
– Изнасяхме представления в доста сложните политически условия на фона на събитията в Украйна – заплахи, резки изказвания, не винаги правдиви заявления. Имаше най-различни случаи – и в Ню Йорк, и в Лондон, но всички представления завършваха с акцент на музикалната, а не някаква друга същност на нашата работа.
Демонстрации преди концертите на Гергиев имаше не само в САЩ и Великобритания, но и в Париж, и в литовския Каунас. След това се дочуха разговори, че маестро Гергиев едва ли ще оглави оркестъра на Мюнхенската филхармония в Германия, което трябва да стане официално през 2015 година. Но гледайки цялата тази шумотевица, той крайно трезво оценява положението:
– Не вярвам на международната изолация на Русия. Преди два дни бях в Мюнхен с нашия оркестър и ме предупреждаваха, че там изнасянето на концерта ще е особено трудно. Но мога да кажа, че са малко оркестрите по света, които са способни да изнесат такъв концерт, като нашия в препълнената зала на Мюнхенската филхармония.
Този сезон в програмата на фестивала „Звездите на белите нощи“ са включени и драматични спектакли, и дори кинопрожекции. Сред тях е и транслацията на операта на Сергей Прокофиев „Война и мир“. По време на фестивала ще я видят по хиляди кина из целия свят.