Защо Русия е толкова голяма?

„Как водката…“, „Защо Путин…“ Събрахме най-популярните въпроси в търсачките, касаещи Русия. В поредица от статии „Защо Русия“ ние детайлно ще отговорим на всеки въпрос. Първият от тях е посветен на размерите на Русия.

Русия е най-голямата страна в света, с площ от 17,1 милиона кв. км. В нейната територия биха се вместили, например, 25 Франции или 47 Германии. Причините за тези огромни размери се коренят в историята.
Първоначално Русия се е формирала като традиционна европейска държава. Чак до XV-XVI век многобройните княжества воювали помежду си, след това надделяла Москва. Тя успяла да смачка конкурентите си и да обедини териториите, в които по това време живеели руснаци.

Тръгваме на изток

След това започва най-интересното. Още при Иван IV Грозни (1533-1584 гг.) руските казаци тръгват да усвояват земите оттатък Уралските планини: Сибир и Далечния Изток. Днешната азиатска част на Русия представлява 77% от нейната територия. Следователно именно усвояването на Сибир превръща Русия в страната с най-голямата площ.

Москва присъединявала и усвоявала източните територии без особени проблеми и към 1645 г. руснаците вече били достигнали бреговете на Тихия океан. Владимир Колосов, президент на Международния географски съюз, изтъква двете основни причини, поради които експанзията в Сибир и Далечния Изток не среща особена съпротива.

Първо, просто огромните и студени земи били слабо обитавани. „И в момента плътността на населението там е 2 души кв. км, а през XVII век е била още по-ниска“, каза Колосов за „Руски дневник“. Второ, племената, които все пак били решили да се заселят в Сибир, в по-голямата си част не са виждали проблем в присъединяването си към Русия.

Гигантската империя

„Руснаците нямали стремеж да потискат местните племена. Основно те се интересували от кожите, ценна стока при търговията с европейците“, уточнява експертът. Племената можели спокойно да запазят начина си на живот, а Русия гарантирала тяхната безопасност, за което те плащали ясак (данък). Според Колосов това устройвало всички страни, затова усвояването на Сибир има като цяло мирен характер.

В същото време, на запад и на юг Русия се разраствала значително по-бавно – за нови територии се налагало да се воюва с Полша, Турция и други влиятелни държави. Все пак, Руската империя достигнала до гигантски размери, дори по-големи, отколкото съвременна Русия – 21,8 милиона кв. км.

През 1865 г. руският чиновник Александър Половцов отбелязва, че Русия е толкова огромна, че нейното управление е много трудно – понякога не е лесно да се разбере, какво се случва по границите: „Днес пристигна съобщение, че генерал Черняев е превзел Ташкент (град в Азия, в наши дни – столица на Узбекистан, бел. ред.). Никой не знае защо и за какво. Все пак, има нещо еротично в случващото се по границите на нашата империя…“

Големи територии, малко население

Съветският Съюз, възникнал на мястото на Руската империя, бил още по-голям: територията му била 22,4 милиона кв. км. Съвременния си вид Русия придобива след разпадането на Съветския съюз, когато така и не построилата комунизма страна се разпаднала на 15 независими държави.

Независимо от огромните си размери, по брой на населението Русия заема едва 9-о място в света (146 милиона души), само с 10 милиона повече от Япония, чиято територия е 45 пъти по-малка. Владимир Колосов напомня, че значителни части от Сибир и Далечния Изток, особено северните, са практически необитаеми територии със суров климат, където и до ден днешен е трудно човешкото съществуване.

Автор: Олег Егоров, Руски дневник