Защо Раул Кастро не дойде да посрещне Обама в Куба

На 21 март Барак Обама пристигна в Куба и стана първият за почти 90 години американски президент, посетил Острова на свободата. Кубинският лидер обаче, не отиде да посрещне на летището стопанина на Белия дом, предаде телевизия „Звезда“.

Според журналиста и политолог Джо Лория има логично обяснение за това: кубинското ръководство е предпазливо и не иска да рискува, давайки на Вашингтон да си мисли, че си е у дома.

„Мисля, че той трябваше да го направи така. Раул Кастро трябва да покаже, че кубинците трябва да са по-внимателни с това, което им носи САЩ“, каза Лория.

„Това е нож с две остриета за Куба – да си позволи да се открие отново за САЩ. Това изглежда добре на повърхността, но трябва да се отнасяме към него предпазливо, за да не се окаже, че САЩ са дошли там с цел отново да превземат острова и да направят населението още по-бедно, но да обогатят американския бизнес“, поясни той.

Лория е убеден, че фактът, че Обама е довел в Куба семейството си, сенатори и американски бизнесмени (общо около 60 души), съвсем не е случаен.

„Всичко това е много рисковано за Куба и невероятна възможност за САЩ, защото от времето на революцията от 1959 г. те се стараят да се върнат тук и да направят така, че американският бизнес да доминира на острова“, припомни журналистът.

„Всички знаем каква беше Куба по времето на Батиста. Масова безработица, висока смъртност, нисък процент на образованието сред децата, които тичаха по улиците боси, и американските казина на всеки ъгъл: хазартните игри бяха огромна сфера на дейността на американската мафия“, каза той.

Лория посочи, че САЩ едва ли искат да върнат именно тези времена, но еднозначно възнамеряват да върнат бизнеса си в Куба.

„Дяволската интрига тук е в това, че САЩ ще се стараят да проникнат вътре в страната и тихичко, хотел след хотел, да превземат острова“, обобщи журналистът.