Защо Обама иска Великобритания да остане в ЕС?…За да наложи ТПТИ в Европа

Американският президент Барак Обама е във Великобритания, за да ѝ наложи „токсичната“ сделка за Трансатлантическото партньорства за търговия и инвестиции (ТПТИ) – ход, който, освен всичко друго, ще позволи на американските фирми да разрушат здравеопазването на страната, предупреждава организацията War on Want, предаде Russia today, цитирана от fbr.bg.

Британската неправителствена организация нарече официалното посещение на Обама бързото острие в империалистическата борба на САЩ, за да е сигурно, че Великобритания и Европа в по-широк план приемат принципите на ТПТИ.

Критиците на споразумението твърдят, че в голяма степен преговорите са проведени по потаен и недемократичен начин. Предупреждават и, че ТПТИ на практика ще отвори Европа за големите американски фирми, като премахне редица нормативни актове.

Има опасения, че личните данни, обществените услуги, стандартите за безопасност на храните и дори самата демокрация може да бъде застрашена от безконтролната власт на големия американски капитал.

От организацията War on Want казаха, че споразумението среща голяма съпротива на континента, като французите заплашват да прекратят преговорите  по него, а в Германия има спад в общественото одобрение.

„ТПТИ е непопулярна и антидемократична, нагласена уговорка“, заяви активистът от организацията Марк Дърн.

„Ако президентът Обама наистина вярва в демокрацията, той трябва да забрави за налагането на тази нечестна сделка на хората в Европа.“

В статия за политическия блог Left Foot Forward евродепутатът на лейбъристите Джуд Къртън-Дарлинг предупреди, че привържениците на споразумението трябва „да признаят, че това е деликатен процес и крайната му цел е именно промяна на баланса между това, което ще се търгува, и това, което няма да се търгува“.

Тя добави, че няма нужда от референдум, за да се види, че гражданите си имат граници, които не трябва да се прескачат – да няма компромис за безопасността на храните, здравните или трудовите норми, да няма нарушения на демократичните права или атака срещу обществените услуги.

„Не може да се вземе толкова важно решение, ако е против волята на обществото“, каза тя.

Британското правителство отрича, че ще има нарушение в безопасността на храните, суверенитета, обществените услуги или демокрацията. Властите твърдят, че „едно успешно и амбициозно споразумение може да вкара в икономиката на Обединеното кралство до 10 милиарда паунда, а ползите за икономиката на ЕС като цяло ще са в размер на 100 милиарда паунда“.