Захарченко: При опит на Киев да влезе в НАТО, ДНР ще пристъпи към освобождаване на Донбас

При опит на Киев да влезе в НАТО, Донецката народна република (ДНР) ще излезе от Минските споразумения и ще пристъпи към освобождаването на Донбас, заяви лидерът на републиката Александър Захарченко.

„Изказванията на Порошенко и на представителя му Кучма на преговорите в Минск за необходимостта Украйна да влезе в НАТО са насочени към разрушаването на Минските споразумения. Ако Украйна започне да готви референдум за присъединяване към НАТО или други процедури, то ДНР веднага ще излезе от Минските споразумения и ще пристъпи към освобождаването от киевската окупация на цялата територия на Донбас“, цитира Донецката информационна агенция изявлението на Захарченко.

„Убеден съм, че и много други региони на Украйна в този случай ще излязат от състава й“, подчерта той.

Междувременно във вторник по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Порошенко заяви, че сътрудничеството между Украйна и НАТО има стратегически характер. „За съжаление, де юре ние не сме съюзници, но де факто – сме повече от партньори“, каза украинският президент.

По-рано той нееднократно е заявявал, че въпросът за влизането на страната в НАТО ще бъде изнесен на референдум.

В Кремъл предупреждават, че плановете на Украйна за влизане в НАТО ще предизвикат приемането на контрамерки от страна на Русия.

„Разбира се, всякакво разширяване на подобна организация (НАТО) към нашите граници ни принуждава да предприемем съответни контрамерки за осигуряване на нашата собствената безопасност, на националната безопасност“, заяви на 22 септември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.