Захарова: Турция сама не създава условия за възобновяване на диалога с Русия

Заявленията на постоянния представител на Турция в ООН Халит Чевик за отказа на Москва от диалог с Анкара говорят за стремежа на Турция да се освободи от отговорност за сваления руски бомбардировач Су-24. Това заяви официалният представител на министерството на външните работи на РФ Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Турската страна отново се опитва да си даде вид, сякаш именно Москва игнорира призивите за диалог. Оценяваме това не като нещо друго, а като пропагандистки ход, – каза Захарова. – Предполагаме, че тези стъпки са с цел да се освободят от отговорност за унищожаването на руския самолет на 24 ноември 2015 г. и убийството на командира на екипажа“.

По думите на Захарова, „не трябва да се мисли, че този акт от страна на Анкара ще остане без отговор“. „Линията, към която продължава да се придържа правителството на Турция, а именно категоричен отказ да признаят и приемат вината си за унищожаването на руския самолет и гибелта на военните, упоритото нежелание да накажат съучастниците в това престъпление, постоянната пропаганда по отношение на дейността на Русия в Сирия, продължаването на използването на двойни стандарти в борбата с международния тероризъм – всичко това не създава каквито и да било предпоставки за възобновяване на пълноценния диалог с Турция в някаква обозрима перспектива“, заяви дипломатът.

„Напротив, в последно време ние се сблъскваме с нарастваща антируска риторика и безоснователни обвинения по наш адрес. Всичко това няма никакво отношение към действителността и нищо общо с реалността“, подчерта представителят на руското външно министерство.