Захарова: Темата за принадлежността на Крим е затворена завинаги

Крим е руска територия и темата за принадлежността на полуострова е затворена завинаги. Това заяви официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, коментирайки приемането в Европарламента на резолюция, предлагаща отмяна на санкциите срещу Русия в замяна на отделянето на Крим като част от руската територия и предаването на полуострова в състава на Украйна, предаде ТАСС.

„Отдавам длъжното на лобистите, които се занимават за Киев, заради Киев или други страни, заинтересовани в постоянното повдигане на въпроса за връщането на Крим в състава на Украйна“, каза тя.

„Ще си позволя да разкажа един анекдот, който ми се струва много уместен в тази случай. Когато небезизвестният ръководител на Украйна се обръща в молитвите си към Всевишния: „Помогни да се върне Крим“. Отговарят му: „Вие вече върнахте Крим, сега трябва да върнете парите“, заяви Захарова.

„Всичко, което е свързано с темата за връщането на Крим, е затворено завинаги“, добави представителят на руското външно министерство.

„Крим е руска територия и да се правят опити на каквото и да било равнище, в частност, в Европарламента, да се донесе карта с начертани наръка граници… Всичко това е напразна загуба на време, средства и усилия“, подчерта тя.

„Този въпрос е затворен и не се обсъжда“, обобщи Захарова.