Захарова: Следствието за МН17 е предубедено и политически мотивирано

От външното министерство на Русия изразиха разочарование във връзка с обнародването на доклада на международната следствена група за катастрофата на   Boeing 777 в Донецка областа. По думите на говорителката Мария Захарова, ситуацията около разследването на катастрофата на се променя – желаните резултати се измислят, а виновните се посочват самоволно.

„Изводите на холандската прокуратура потвърждават това, че следствието е предубедено и политически мотивирано. Самодоволното посочване на виновните и измислянето на желаните резултати е станало норма за нашите западни колеги. Искам ми се да попитам: До кога?”, каза Захарова.

Захарова подчерта, че следствието продължава „да игнорира неопровежимите доказателства на руската страна” и придава на усилията на Москва само второстепенна роля. При това Украйна е била направена пълноправна следствена група, подарявайки ѝ, по думите на говорителката на руското МВнРм възможността да фалшифицира доказателства и да обърне делото в нейна полза.

„Всичко, на което се основава така наречената доказателствена база на холандската прокуратура, е предоставено от силовите ведомства на Украйна, които, без съмнение, са заинтересована страна”, каза Захарова.

Захарова също изрази надежда, че ситуацията ще се промени, след като Русия е предоставила на следствието първичните радиолокационни данни.

По-рано днес в Холандия бе представен докладът за катастрофата на Боинга.