Захарова разказа за опит на САЩ да вербуват руски дипломати

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова днес разказа как преди няколко години американските разузнавателни служби са се опитали да вербуват руски дипломати, включително човек, който купувал лекарства за лечението на бившия руски премиер Евгений Примаков, предаде vesti.ru

Тя уточни, че лекарството, необходимо за Примаков, можело да бъде намерено единствено в САЩ. Захарова подчерта още, че семейството и близките на държавния деец били събрали около $10 000, след което руският дипломат трябвало да купи лекарството по официален канал чрез практикуващ лекар.

„При него дошли сътрудници на американските спецслужби, които го съпроводили до мазето на магазина, където нямало мобилна връзка. Той не успял да се свърже с консулството, нито с посолството, нито със своите колеги. Там го държали час. Разговорът, проведен с него, приличал повече на опит за вербуване, а не на адекватен разговор: заплашвали го, че ще го арестуват за търговия с медицински и лекарствени препарати“, обясни Захарова.

В същото време тя отбеляза, че лекарят, чрез който е поръчано лекарството, продължава да работи успешно. Към него не са предприети никакви действия от страна на американското разузнаване.
„Препаратът бил отнет, а парите не са върнати и до днес“, допълни Захарова.

Според нея след това, след намесата на Държавния департамент на САЩ, ситуацията била решена, но е загубено ценно време.

Евгений Примаков почина на 26 юни 2015 година.