Захарова: Признанията на Блеър за Ирак не са глас на съвестта, а необходима мярка

Изявленията на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър за това, че нахлуването в Ирак на въоръжените сили на САЩ и техните съюзници през 2003 г. се е превърнало в една от основните причини за последващата проява на забранената в РФ терористична организация „Ислямска държава“ (ИД) – не е глас на съвестта, а необходима мярка, заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Доколкото разбирам, тези изказвания бяха направени след публикуването на материали в редица сайтове, които не оставиха съмнения за ролята, която в момента на приемането на решенията за Ирак е изиграло британското ръководство – а това бе самият господин Тони Блеър. Затова мисля, че тези обсъждания и фактът, че започнаха да вадят някакви скелети от това време, е необходима мярка. Това не е гласът на съвестта и не е желание да се анализира ситуацията на днешния етап“, съобщи Захарова.

На 25 октомври водещият на предаване по американската телевизия CNN попита Тони Блеър дали нахлуването в Ирак е „основната причина“ за появата на екстремистката групировка, поставила си за цел създаването на ислямски халифат в Близкия изток и взела в момента под свой контрол значителна част от територията в Ирак и Сирия. „Мисля, че в това има частица истина. Разбира се, вие не можете да кажете, че тези, които свалиха (президента на Ирак Саддам) Хюсеин през 2003 г., не носят отговорност за ситуацията през 2015 г.“, отвърна Блеър.