Захарова: Още някой да е Шарли?

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира публикуваните на страниците на френското списание Charlie Hebdo карикатури, свързани с катастрофата на руския самолет в Египет, предаде РИА Новости.

„Още някой да е Шарли?“, написа тя на страницата си във Facebook.

По-рано френското списание публикува две карикатури, свързани с катастрофата на руския самолет в Египет. На една от тях е изобразен хванал се за главата терорист от групировката „Ислямска държава“, върху който падат отломки от самолета. На другата карикатура е нарисуван череп със слънчеви очила на фона на разбилия се самолет.

Френското списание не за първи път се „шегува“ с жертви на катастрофи. Така например, след откриването на първите отломки на изчезналия в Индийския океан малайзийски самолет, художниците от Charlie Hebdo публикуваха карикатура, изобразяваща „фрагменти“ от стюардесата и пилота на изчезналия Boeing.

По-рано, през септември, Мария Захарова коментира карикатурата на френското списание, свързана с гибелта на сирийското дете.

„Знаете ли защо аз не съм „Шарли“? Защото, според мен, те лъжат и нас и себе си, <…> твърдейки, че за техния хумор няма забранени теми. Ако наистина беше така, то и карикатурата на мъртвото сирийско дете би могла да бъде разбрана (не приета, а разбрана). Но само при едно условие – ако на следващия ден след терористичния акт „Шарли“ бяха издали нов брой с карикатура на загиналите си приятели“. В такъв случай творчеството на журналистите би останало опасна провокация, но поне в него щеше да може да се види мирогледа им, отбеляза представителят на руското външно министерство.