Захарова: Няма да има връщане към нормалните отношения между Русия и ЕС

Връщането към предишните отношения между Русия и ЕС по принцип няма да има, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде РИА Новости.

Така тя коментира появилата се медиите информация, че ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини е заявила, че няма да има връщане към отношенията business as usual („бизнес както обикновено“), докато Русия не започне да уважава международните си задължения и международното право.

„Business as usual. Него няма да го има „докато Русия…“, а по принцип“, подчерта Захарова в коментар на страницата си във Facebook.

Представителят на МВнР на Русия обясни това с факта, че Европейският съюз сам не изпълнява това, към което призовава останалите.

„Международните задължения. Какви свои „международни задължения“ не уважава Русия? Минските споразумения ли, които тя самата инициира и към изпълняването на които призовава всяка седмица, адресирайки тези обръщения към киевските власти и техните спонсори, включително и от ЕС?“, пита Захарова.

Тя припомни също, че Европейският съюз е забравил за парафираното от него в Киев споразумение между тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович и опозицията за преходния период за смяна на властта, в резултат на което в страната започна „кървавата баня“.

Русия основава всичките си действия на международната сцена на действащите документи и процедури, докато Западът се ръководи от подкрепата на коалиции, нямащи никакво право на статут, отбеляза Захарова.

„Въз основа на какви положения от международното право се намират страните-членки на ЕС в Сирия? А какво правеха в Либия? А в Ирак? Защо обявяващият се за защитник на спазването на международното право Европейски съюз не иска отчет на Вашингтон за изпълняването на мандата в Съвета за сигурност на ООН за провеждане на операциите в Афганистан? Кога Брюксел възнамерява да подведе под отговорност държавите, в нарушение на всички съществуващи норми на международното право превърнали живота на хората в страните от Близкия изток и Северна Африка в ад, който самите те в момента наричат грешка“, пише още официалният представител на МВнР на РФ.