Захарова: Десантният кораб „Цезар Куников“ не е нарушил нито една точка от Конвенцията на Монтрьо

Руският голям десантен кораб „Цезар Куников“, на палубата на който Турция е забелязал моряк с преносим ракетен комплекс (ПЗРК), не е нарушил нито една точка от Конвенцията от Монтрьо. Това заяви във вторник официалният представител на руското министерство на отбраната Мария Захарова, предаде ТАСС.

„На 4 декември по време на преминаването на руския военен кораб „Цезар Куников“ през Босфора в южна посока турската страна е забелязала на палубата войник с ПЗРК, – се казва в коментара. – В Анкара този случай по някаква причина се трактува като „провокативен и представляващ заплаха“.

„Пред посланика ни в МВнР на Турция бе изразено „безпокойство от турска страна“. По думите на турските дипломати, в местните медии събитието било предизвикало „широк възмутен отклик“, отбеляза Захарова.

Представителят на МВнР  на РФ обърна внимание на това, че „снимката на въоръжения с картечница с голям калибър часови на палубата на испанския военен кораб в зоната на пролива по някаква причина не предизвика никакви въпроси от турска страна и медиите“.

„Искам да подчертая, че руският кораб не е нарушил нито една точка от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., регулираща въпросите за преминаването на корабите през проливите, както и положенията, съответстващи на турските инструкции. Охраната на плавателния съд е законно право на всеки екипаж, – подчерта Захарова. – Когато нашите дипломати попитаха турската страна, в какво конкретно тя вижда нарушение, нищо разбираемо, освен абстрактни позовавания на „контекста и философията“ на международните правни норми, ние не чухме“.

 „Цезар Куников“ е голям десантен кораб, който е на въоръжение на Черноморския флот на ВМФ на Русия (Севастопол, 197-ма бригада десантни кораби от 30-та дивизия надводни кораби).

От 6 юли 2013 г. до 24 октомври 2014 г. „Цезар Куников“ е преминал ремонт в кораборемонтния завод „Флотски арсенал“ в гр. Варна.

От 5 до 8 май 2015 г. той представи Руската федерация на международното изложение на отбранителната индустрия IDEF 2015 в Истанбул.