Захарова: Въвличането на Черна гора в НАТО принуждава Русия да отговори

Опитите на НАТО да промени политическата карта на Европа засягат интересите на Русия и принуждават към ответна реакция. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Що се отнася до състоялото се подписване на протокола за присъединяване на Черна гора към Вашингтонския договор, то само потвърждава стремежът на Брюксел да ускори максимално процеса на присъединяване и да му придаде необратим характер“, заяви Захарова.

„Продължаващото се изкуствено „привличане“ на Подгорица в алианса се случва на основата на договорености с черногорската „върхушка“ без отчитането на мнението на гражданите на тази страна и като се заобикалят същите тези демократични принципи и процедури, стриктното спазване на което НАТО толкова активно декларира“, каза още представителят на руското външно министерство.

„Поредният опит на НАТО да промени военнополитическата карта в Европа, особено в условията на поетия от алианса открит курс на „сдържане“ на Русия, неминуемо засяга интересите на РФ и ни принуждава към съответната реакция“, каза Захарова.