Заради забраната на Украйна за полети на руски самолети ще пострада българският туризм

България ще пострада заради забраната на Украйна за полети на руски самолети във въздушното ѝ пространство, пише „Российская газета“ (РГ). Туристите от Русия, които посещават България, масово използват въздушен транспорт, който е по-бърз и по-евтин.

От 25 октомври самолетите на руските авиокомпании нямат право да летят над Украйна. Решението бе обявено на 13 октомври от украинските власти.

Броят на руските полети до България се увеличава сериозно през летния туристически сезон, след което намалява. Цената на билетите и наличието на въздушни рейсове е един от компонентите, които правят България по-привлекателна за руския туристически пазар. В резултат на забраната туристическите пътувания до България ще станат по-скъпи, защото руските самолети ще трябва да заобикалят Украйна, пише вестникът, цитиран от сайта Elentur.

„Да, заради (забраната) сега полетите трябва да заобикалят Украйна. И разбира се, този факт ще доведе до по-продължителни полети и ще увеличи цените на самолетните билети. В резултат на това България ще загуби много туристи“, каза главният редактор на агенция „Авиопорт“ Олег Пантелеев.

Той припомни, че потокът от руски туристи към България вече се е свил с една трета. „Руснаците все по-често ще се насочват към Турция“, предсказва Пантелеев.

Източник: Руски Дневник.