Заради думите за Крим и Путин Киев ще помоли ЕС да не пуска Горбачов

Официален Киев смята да помоли ЕС да затвори границата за Михаил Горбачов заради изказванията му за Крим. Това заяви съветникът на министъра на вътрешните работи и депутат от Върховната рада на Украйна Антон Герашченко, предаде Вести.ру, цитиран от „Руски дневник“.

По думите му Службата за сигурност на Украйна забранява влизането в страната на лица, които „подкрепят нарушаването на териториалната цялост на Украйна“. Но, както подчерта Герашченко, Горбачов „няма какво да прави тук“. Затова украинските власти имат намерение да се обърнат към ръководството на ЕС „да не го приемат и в Европа, и да не финансират фонда му, който помага за разпалването на ненавистта между Русия и Украйна“, съобщи Russia Today.

По-рано Михаил Горбачов заяви, че подкрепя обединението на Крим с Русия. В интервю за вестник „Сънди Таймс“ (The Sunday Times) той заяви, че на мястото на президента Владимир Путин би постъпил по същия начин. “Винаги подкрепям свободната воля на народа, а повечето жители на Крим искаха да се обединят с Русия“, подчерта Горбачов.

В интервюто си той заяви също така, че съжалява за разпадането на Съветския съюз. По думите на Горбачов, той е искал само да реформира страната, а не да я разрушава. „Съжалявам, че изчезна велика страна с огромни възможности и ресурси“, каза първият и последен президент на СССР.