Анатолий Макаров: Свещена дата за нашите два братски народа

140-годишнината от издаването на Манифеста на император Александър II за обявяване на Руско-турската освободителна война 1877/1878 г. беше отбелязана вчера в София с представянето на книгата на Леонид Чичагов „Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България“. На събитието, организирано от Координационния съвет „България – Русия“ и Посолството на Руската федерация в България, присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Русия Анатолий Макаров, вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, посланиците на Куба, Палестина, Венецуела, проф. Андрей Пантев и др., политици, учени, представители на неправителствени организации и граждани.

Слово на Н. Пр. посланика на Русия в България за 140-годишнината от подписването на Манифеста на император Александър II за обявяване на Руско-турската освободителна война: 

„Днес откриваме редица празнични мероприятия, свързани е Освобождението на България от османско иго. Оттук нататък всички основни дати, свързани е това емблематично за нашите две страни събитие, ще бъдат юбилейни. Преди 140 години Александър II взе съдбоносно решение – да обяви война на Османската империя. Манифестът, обнародван на 24 април 1877 г., е израз не само на желанието на царя, но и на волята на целия руски народ. Тази борба започна в името на справедливостта и като дело – в името на истината, тя се увенча е победа.
Пребиваването на императора по време на Освободителната война в България е описано в дневник, чийто автор е Леонид Михайлович Чичагов. Когато книгата „Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България“ попадна в ръцете ми, аз си дадох сметка, че преиздаването й ще се превърне в най-добрия начин за подобаващо отбелязване на свещената за нашите два народа дата. Забележително е, че не само героят на повествованието, но и неговият автор са впечатляващи личности. Той е правнук на знаменития адмирал Василий Чичагов, един от първите покорители на Северния ледовит океан и внук на морския министър Павел Чичагов, участвал в Отечествената война през 1812 г. Леонид Михайлович е участник в Руско-турската война 1877/78 г. и от собствения си опит знае цената на освобождението. Той е бил дълбоко вярващ човек, водещ активна духовно-просветителска дейност. В края на XX век той е канонизиран от Руската православна църква за светец като свещеномъченик митрополит Серафим.
Представяната книга не просто е исторически документ, безспорно тя дава образна представа за това какво е вълнувало царя освободител, как той е виждал мястото на България и на Русия в света, както и хода на Руско-турската война. За нас тази книга е и принос в борбата е фалшифицирането на историята. Това е нашият отговор на онези, които се опитват да припишат заслугите за освобождението на южните славяни на дълъг списък европейски държави. От изключителна важност е да се знае истината за историята и никой не може да я разкаже по-добре от първоизточника. Почти век и половина ни дели от описаните в книгата събития, но много от случилото се тогава наподобява днешната ситуация. Русия отново е принудена да води битка за правото на нациите и народите самостоятелно да определят съдбата си, изповядайки собствената си религия и говорейки на собствения си език. Пред нас има нови предизвикателства – международният тероризъм, стремежът на отделни държави еднолично да изграждат световен ред по свои шаблон, без да зачитат интересите на другите страни. Но както и преди 140 години, Русия остава една от основните сили, способна ефективно да се противопостави на това. Сигурен съм, че книгата ще срещне живата реакция на българската публика и всеки ще намери в нея нещо, което ще му помогне да разбере по-доб-ре днешния свят.
В заключение искам да благодаря на тези, които помогнаха да преиздадем този дневник. Това е инициаторът Кирил Иванов и спонсорите – компания „НИС Петрол“. Радостно и символично е, че руският бизнес даде своя принос в отбелязването на днешния ден.“

Дневникът е разказ от първа ръка както за пребиваването на император Александър II в България, така и за военните събития. „Политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за Руско-турската война. За нас, българите, обаче се сбъдват пророческите думи на Бенковски: „В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее, а Русия – нека заповяда“, припомни Илияна Йотова.
„Всяка война е жестока, но има справедлива война. Руско-турската освободителна война беше война за вярата и на вярата“, каза проф. Андрей Пантев .
След представянето на книгата, което поставя началото на юбилейните събития, посветени на 140-годишнината от Освобождението, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“.