Започва 40-дневният Коледен пост

Започва 40-дневният Коледен пост

Публикувано от:

На 14 ноември са Коледните заговезни – последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост.

От събота започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.

Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение. Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.

Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни”, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква – „тиквеник” с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” – това е традицията

Дори да не сме религиозни, постите могат да ни помогнат да организираме нашата диета и здравословно хранене.

Има три вида вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни причини. Рядко се среща, но все пак го има – налага се поради алергичната реакция срещу наситените аминокиселини, които се съдържат в месата.

Вторият вид вегетарианци са “временните”, тези, които не ядат месо заради различни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни причини. Ако сте решили да направите временна диетична програма за пречистване на организма си, започнете, след като се запознаете с принципите на диетата.

Всеки ден между основните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничения през целия ден като основно ястие. Като подправка използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж на ден можете да използвате и готов соев сос. В периода на диетата поне два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето основно ястие. Включете в менюто си зеленчукови супи.