Започва записване за национално състезание по български език

Състезанието по правопис “Пазим езика си” за ученици от 5 и 6 клас тази година ще е национално и ще се проведе в два изпитни кръга – на 20 април и 11 май. Крайният срок за записване в училищата е 13 април, съобщиха от гражданско сдружение “Живата вода на България”, което е организатор на надпреварата, а патрон съпругата на президента Десислава Радева. Инициативата е подкрепена от БАН и всички университети, в които се изучава българска филология.

Целта на състезанието да се насърчи създаването на умения за правоговор и правопис на книжовен език и да се фокусира общественото внимание към все поширещата се неграмотност и масово използване на чуждици.

“Стремежът ни е чрез “Пазим езика си” да ангажираме учениците малко по-нестандартно да подобряват своите правописни и граматически познания и да събудим у тях любовта към родния език и желанието да стават все по-добри в използването му. Състезанието е за всички, не само за отличници”, заяви председателят на управителния съвет на “Живата вода на България” Десислава Радева.

Източник: www.duma.bg