Запорираха имуществото на донецкия губерантор Сергей Тарута в Кипър

Част от активите на назначения от киевските власти губернатор на Донецка област Сергей Тарута е запорирана от съда в Кипър по искане на руската Външнотърговска банка (ВТБ), съобщи РИА Новости.

Още през 2011 г. Тарута заедно руски бизнесмен стана поръчител на 30 млн. долара в рамките на договора за кредитиране на Енисейския завод за шперплат (Русия).

Тъй като кредитът така и не бе изплатен, юристите на ВТБ дадоха поръчителите на съд, в резултат на което бяха запорирани футболния клуб „Металург” и офшорни сметки, на които бе и част от акциите на „Индустриалния съюз на Донбас”.

Прессекретарят на Донецката областна администрация съобщи, че „исковете видимо са свързани единствено с личния бизнес на губернатора, затова не можем да коментираме”.

В същото време от ВТБ са доволни от решението на кипърския съд. „Банката ще приеме всички мерки за изискване на задълженията на Сергей Тарута и Александър Катунин, които са лични поръчители по кредита на това сибирско предприятие. Ние се стремим да върнем средствата по всички позволени методи в съответствие със законодателството”, отговориха от кредитната организация.