Западът не иска да „храни” Украйна. Свикнал е това да прави Русия

Международната рейтингова агенция Fitch на фона на влошаващата се кредитоспособност на Киев понижи дългосрочния кредитен рейтинг на украинската столица от ниво „ССС” до „СС” в чужда и местна валута.

„Проблемите в украинската икономика започнаха отдавна. Още при Янукович бе очевидно, че в Украйна се случват тежки кризисни явления. Но благодарение на подкрепата от страна на Русия, мащабните кредити, достъпът  до руските пазари за украинските стоки и доставките на енергоресурси, украинската икономика би могла малко или много успешно да оживее, или поне да не изпадне в състояние на дефолт”, заяви пред „Голос России” заместник директорът на Центъра по украинистика и белорусистика към МГУ Богдан Безпалко.

Според него, сегашното положение на Киев е предизвикано най-вече от некомпетентната политика на ръководството на страната.

„Състоянието на украинската икономика със сигурност се отразява и на нейната столица – Киев. Градът е изгубил част от постъпленията от налози от Крим и Донбас. В момента той се управлява от хора, които не са особено подготвени, бих казал, дори некомпетентни. Затова сега можем да кажем, че Киев на практика се намира в състояние на дефолт”, счита политологът.

Според него, Западът едва ли ще помогне на украинското ръководство за разрешаването на икономическите проблеми.

„Отчитайки факта, че политическото ръководство на Украйна се намира на практика под контрола на Запада, аз смятам, че тях този въпрос изобщо не ги притеснява. Западът не иска да храни Украйна, защото е свикнал, че това прави Русия. Заветната мечта на Запада винаги е била да контролира украинското политическо пространство, само че в това време Русия да храни Украйна. В момента обаче никой не иска да го стори”, смята Безпалко.