Западните медии отвличат вниманието от струпването на сили на НАТО в близост до руските граници

Информацията в западните медии за случаите на така нареченото нарушаване от страна на военната авиация на Русия на правилата на полетите, са с цел да отвлекат вниманието от струпването на сили на НАТО в близост до руските граници. Това заяви главнокомандващият ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарьов.

„Описваните в медиите така наречени случаи на нарушаване на правилата от руската военна авиация се осъществява с цел да отвлекат вниманието на световното общество от струпването на сили и средства за въздушно нападение на държави от НАТО в непосредствена близост до руските граници”, каза той.

Според главнокомандващия ВВС на Русия авиацията на страните от НАТО през 2014 г. многократно е увеличила интензивността на полетите на разузнавателните си самолети, като само над акваторията на Балтийско море авиацията на НАТО ежеседмично е извършвала до 12 полета.

Бондарьов подчерта, че маршрутите на разузнавателните самолети са в непосредствена близост до руските граници, което позволява на самолетите-шпиони да оценят състоянието на средствата за ПВО, системите за управление на войските и авиациите, както и да наблюдават за полети и територии в радиус от 500 километра.

Генерал-полковникът заяви, че ВВС на Русия ще продължат подготовката си, както и усъвършенстването на обучението на пилотите и екипажа.

„Полетите ще се извършват както в районите на летищата, така и над акваториите на моретата и океаните в строго съответствие с международното законодателство и правилата за полетите”, отбеляза той.

Генералът съобщи също, че самолетите от ВВС на Русия са извършили над 60 полета в хода на скритата внезапна проверка на бойната готовност на войските в Калининградска област.

„От 5 до 10 декември тази година бе проведена внезапна проверка на бойната готовност, включително и на частите на ВВС, в Западен военен окръг. Авиацията на ВВС на Русия е изпълнила повече от 60 излитания за осигуряването на превоз на войски и товари”, съобщи той.

Авиацията е участвала и в изпълняването на учебните задачи на авиационния полигон Доброволский в Калининградска област и проверката на дежурните сили на ПВО, информира още Бондарьов.