Западните медии не успяха да намерят кусур на руската стратегия за сигурност

В самия край на 2015 г. руският президент Владимир Путин подписа документ, определящ стратегията за национална сигурност на Русия, пише РИА „Новости“ по повод поредица от публикации в западните медии по темата, предаде „Руски дневник“.

По-специално в документа се отбелязва, че Москва се застъпва за укрепване на взаимоизгодното сътрудничество с европейските държави, ЕС, за хармонизиране на интеграционните процеси в Европа и в постсъветското пространство. Подчертава се също, че Русия има интерес от пълноценно партньорство със САЩ на основата на съвпадащи интереси.

Независимо че обновеният вариант на стратегията бе широко обсъждан в пресата, западните журналисти не успяха да повдигнат критики срещу документа, а вместо това обърнаха внимание единствено на факта, че сред предизвикателствата, пред които е изправена Русия, са потенциалните заплахи от страна на НАТО и САЩ.

Анализатор от агенция Ройтерс (Reuters) например отбелязва, че „Русия за първи път определи САЩ като заплаха за националната си сигурност“. „Русия продължава да засилва ролята си в уреждането на глобални конфликти, което предизвиква определена реакция от страна на държавите от Запада“, цитира агенцията документа, без да указва характера на въпросната реакция.

„Нюзуик“ (Newsweek) обръща внимание, че „провежданата от Русия независима политика, както вътрешна, така и външна, предизвика противодействие от страна на САЩ и техните съюзници, които се стремят да запазят господството си в решението на световните проблеми“.

Изданието „Хил“ (The Hill) като цяло не отправя остри критики към стратегията, макар и да изразява несъгласие с редица позиции, на които е обърнато внимание в документа, подписан от руския документ.

„Като заплаха в стратегията се разглежда разширяването на НАТО и мрежата от американски военно-биологични лаборатории в страните, принадлежащи към Русия“, пишат журналистите от изданието, без да дават оценка на този факт.

Вестник „Дейли Нюз“ (The Daily News) подчертава, че отношенията между Русия и Запада са се изострили на фона на събитията в Украйна, затова появата на тази стратегия не е изненада.

„В документа се посочва, че САЩ и ЕС са подкрепили антиконституционния преврат в Украйна, което е довело до дълбоко разделение в украинското общество и до военен конфликт“, цитира изданието руската стратегия.