Западната преса за «Турски поток»: Русия прави смела крачка

Русия обяви, че ще доставя газ за Европа през Турция, заобикаляйки Украйна. Западните издания, които още не са се оправили след отказа на Москва да строи «Южен поток», посрещнаха още една газова «новина» от Москва я горе долу така, както представителят на Еврокомисията Марош Шевчович след разговора си с Алексей Милер, — с пълно… учудване.

Този път им беше трудно да намерят думи. Засега малко издания реагираха на събитието. «Газовите аналитици», както се очакваше, казаха, че Москва използва последния си лост и рискува да бъде отрязана от Европа.

Business insider започва своя материал «Русия прави смела крачка за съхраняване на газовите лостове за въздействие върху Европа», цитирайки дълбоко учудения Шевчович «за икономическата нецелесъобразност и уронването на престижа на Русия като надежден доставчик».

У автора все пак се промъква светлата мисъл, че принудиха «Газпром» на такава крачка действията на европейските партньори: безкрайният процес с третия енергопакет и недобросъвестно изпълняващата задълженията си Украйна.

Отгоре на всичко Европа влага парите на данъкоплатците в строежа на трансгранични газопроводи между страните, използващи руски газ. Тези допълнителни газопроводи при прекратяване на доставката в някоя от европейските страни ще позволят газът да се получава от другаде.

Но каквото и да става, завършва изданието, сега Европа трябва да нагажда газопреносната си инфраструктура спрямо газопровода на Турция, в противен случай «ще се лишим от руски газ».

За късмет, радва се авторът, зимата, която винаги е била от полза за Русия, тази година е топла. Можем и да успеем да минем без руските енергоносители, размишлява журналистът. Литва започна да купува газ от Норвегия, Украйна увеличи обема на закупения западен газ, ЕС се договориха за доставка на руски газ в Украйна за първата четвърт на 2015 година.

По този начин, ако Русия се опита да използва лостовете за натиск, играейки с цената и отмяната на доставките, последствията ще са незначителни, успокоява изданието.

The economic times е извънредно притеснено, че в последно време Европа вече два пъти се сблъсква с недостига на газ в пика на отоплителния сезон, защото Украйна взимаше от минаващите през територията й тръбопроводи предназначеното за Европа гориво

А отгоре на всичко ръководителят на «Газпром» Алексей Милер предупреди за риска от намаляване обема на транзитния газ за Европа, цитира изданието ръководителя на газовия гигант.

За нередовността на доставките на гориво от Русия през Украйна съобщи унгарската MOL Nyrt, пише The Wall Street Journal. Причината за нередовността не се съобщава. Не се уточнява и размерът на съкращаване на доставките.

А Deutsche Welle въобще «разкри стратегията на «Газпром». Оказва се, че Алексей Милер на среща със заместник председателя на Еврокомисията Марош Шефчович, шантажирайки и блъфирайки, се е опитал да изрази загриженост за по-нататъшното сътрудничество с ЕС. Причина за тази загриженост, според «експертите» на немския вестник, е «Син поток», който смятат да положат до тази точка, където няма съответната инфраструктура за прием на такъв обем газ.

Така се обясняват опитите на Милер да размърда европейците със строителството и заплахите да се изпрати газът за Европа на други пазари, отваря очите на читателите авторът на бележката.

Русия няма други пазари. Ако става дума за Китай, то би било логично да се откажат от «Турски поток», обяснява простите неща журналистът от DW.

Авторът смята, че доста е нараснал рискът от прокарването на «Турски поток» в нищото след московските преговори, а съдбата на проекта изцяло зависи от решението на създадената по този въпрос в ЕС работна група.

Агенция Reuters публикува интервю на Министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който разказа за предложението на Унгария газохранилищата й да се използват за руския газ.

Така Унгария се опитва да си гарантира достъп до руския газ след спирането на строежа на «Южен поток». Според Сиярто, властите на Унгария планират също така преговори с Турция, Гърция, Македония и Сърбия за строежа на нов газопровод в Централна Европа.

Унгария разглежда също така възможността да внася газ от Азербайджан и Хърватия.

По същото време The New York Times съобщава за заявлението на държавния секретар Джон Кери, който обеща на България помощ за намаляване енергозависимостта й от Русия. Вестникът напомня, че 85% от газа и 100% от ядреното гориво в страната-ченка на НАТО България влиза от Русия.

«Нито една страна не трябва да е напълно зависима от доставките на енергоресурси от друга страна», — изрази ценното си мнение Кери по време на визитата си в България. Като алтернатива държавният секретар на САЩ настоятелно препоръча на София тръбопровод от терминала СПГ в Гърция.

Источник

http://cont.ws/post/72219/