Занер: Престъпленията в Украйна не може да останат безнаказани

Виновниците за престъпленията, извършени в Украйна, трябва да бъдат наказани, заяви генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Занер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По време на посещение на бежански лагер в Ростовска област Занер заяви, че Киев е длъжен да проведе преговори с жителите на всички региони в Украйна, за да се нормализира ситуацията в югоизточната част на страната.

„Ако има извършени престъпления, то те трябва да бъдат разследвани, а виновните да бъдат наказани. Необходимо е примирие и това е най-сложната част. В Украйна работят представители на ОССЕ, но на тях им пречат. Ние не подкрепяме нито едните, нито другите, ние искаме да помогнем”, подчерта Занер.

Според генералния секретар на ОССЕ, не съществува универсално средство, което да разреши конфликта в Украйна. „Такова решение трябва да предложат хората и то трябва да изхожда от народа. И представителите на световната общност трябва да присъстват и да полагат усилия за разрешаване на въпроса”, допълни още Занер.

Той подчерта, че представителите на ОССЕ трябва да работят на място на конфликта и да общуват с хората. „Ние трябва да положим усилия и да призовем хората да предадат оръжието си. Ще бъде необходимо провеждането на избори, където гражданите да могат да изразяват мнението си свободно, трябва да бъдат създадени нови работни места, да се призоват хората към взаимно разбирателство и примирие, както и да се организира борба с корупцията”, заяви още генералният секретар на ОССЕ.

Според Занер, новият украински президент Петро Порошенко „иска Украйна да процъфти и е готов да положи всички усилия за това”. На тези думи обаче, гражданите, принудени да напуснат домовете си заради силовата операция, провеждана от киевските власти, реагираха особено остро. „Това не е наш президент, ние не сме го избирали”, крещяха едни. „Докога Порошенко ще продължи войната?”, питаха други. А трети, без изобщо да се притесняват, нарекоха новоизбрания президент убиец.

В края на посещението на бежанците, Занер обеща да посети Славянск, както и други градове в Донецка област. „Много се надявам да успеем да решим по политически път вашите проблеми, и след преговорите в сряда, аз ще посетя Славянск, както и други градове в Донецка област”, обеща генералният секретар на ОССЕ.

„Вярвам, че когато приключат преговорите, които ние вече започнахме, вие ще можете да се върнете по домовете си”, допълни още Занер.