Зам.-секретарят на Съвета за сигурност на РФ: Русия ще продължи интеграционните процеси в евразийското пространство

Русия ще предприеме мерки във връзка с противодействието на Запада на интеграционните процеси в евразийското пространство, заяви пред журналисти зам.-секретарят на Съвета за сигурност на РФ Рашид Нургалиев, предаде ТАСС.

„Линията на Запада за противодействие на интеграционните процеси и създаване на огнища на напрежение в евразийското пространство оказват негативно влияние върху реализацията на националните интереси на Руската федерация, – отбеляза той. – Затова се предвижда предприемането на съответни мерки за защита на националните интереси на Русия“.

Коментирайки новата редакция на Стратегията за национална сигурност на страната, подписана от президента Владимир Путин в края на 2015 г., Нургалиев подчерта, че в документа са уточнени задачите в областта на сътрудничеството на Руската федерация с партньорите по ОДКС и Евразийския икономически съюз.

„Русия ще продължи интеграционните процеси в пространството на държавите-участнички в ОНД в рамките на самата Общност, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и Съюзната държава между Русия и Беларус, – заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на РФ. – Разбира се, че сътрудничеството с тези държави по различни аспекти на регионалната и международната сигурност оказва стабилизираща обща обстановка както в самите държави, така и в регионите, граничещи с тях“.

Нургалиев добави, че Русия разглежда ОДКС като главен междудържавен инструмент, призован да се противопостави на регионалните предизвикателства и заплахи. „В рамките на ОДКС голямо значение придаваме на бъдещото усилване на комплексните мерки за противодействие на идеологията на международния тероризъм и религиозния екстремизъм“, заяви той.