Загубите за ЕС от санкциите срещу Русия може да стигнат €1 трилион

Загубите за ЕС от санкциите срещу Русия може да стигнат €1 трилион

Публикувано от:

Ако санкциите на Запада срещу Русия продължат, Европейският съюз може да загуби до €1 трилион, каза съветникът на руския президент по въпросите на евразийската интеграция Сергей Глазиев, предаде «Гласът на Русия».

Според него, санкциите удрят повече развитието на самата Европа, чиято икономика още сега сериозно губи в развитието си на същия Китай.

Глазиев смята, че алтернатива на взаимодействието с Европа може да стане евразийската интеграция, която ще позволи да се намали влиянието на западни страни върху други държави.

Във вторник представителят на европейската дипломация Федерика Могерини съобщи, че идната седмица министрите на външните работи на членките на Европейския съюз ще обсъдят разширяването на антируските санкции. По-късно канцлерът на Германия Ангела Меркел уточни, че възможното разширяване на тези санкции във връзка с положението в Украйна ще засегне само „черния списък“ за влизане в Европа и няма да се отнася до икономическата сфера.

Всяка промяна на статута на санкциите иска единодушното решение на всички членки на Европейския съюз, смята британският политолог Ричард Конъли. За отмяна на санкциите положението в Украйна следва да се стабилизира. Възможно е да потрябват и мерки за по-широко уреждане на сигурността в Европа. Докато това не е станало, у редица страни на Европейския съюз все по-слабо става желанието да поддържат каквито и да било санкции, отбелязва Ричард Конъли. Такива настроения са особено забележими сред държавите в Централна Европа, чийто глас има тежест в Европейския съюз.

Сега европейската икономика преживява тежки времена, и влошаването на отношенията с Русия през последните 9 месеца само задълбочава положението.