Загадките на Черно море

В Русия стартира черноморска регата за големи платноходки.

Десетки учебно-платноходни плавателни съдове от цял свят два пъти ще пресекат Черно море и ще посетят пристанищата във Варна, Новоросийск, Сочи и Констанца. Руските градове подготвили забавни програми за гостите на регатата. Но Черно море това е не само отлично място за платноходен спорт и почивка.

Черно море не престава да привлича вниманието на учени – биолози, хидролози, археолози. Например, кримски археолози открили на дъното на Черно море град Акра, основан в шести век преди нашата ера. На черноморското дъно има подводна река с лъка, брегове и дори водопади. Реката не е изучена напълно.

Има много интересни неща и на повърхността на Черно море. Например, през август през нощите водата започва да свети. Това става защото в горните слоеве обитават хищни водорасли ноктилука(излъчващи светлина през нощта), които напълно оправдават наименованието си. Там има и други необичайни организми, наистина, техният ареал на обитаване не е голям – за живот са годни водни слоеве на не повече от 200 метра дълбочина. Това става защото 90% от обема на морето е заето от сероводород. И това е още една интересна особеност на морето.

По изчисления на учени, живи организми съществуват едва в една десета част от всички води на Черно море. На дъното се въдят миди, стриди, а също рапани, попаднали там от Далечния изток. Тези мекотели станали неофициален символ на черноморските курорти: практически нито един турист не си заминава от черноморските курорти без сувенири от красиви раковини. Но не всички знаят, че това е жищник, който изяжда другите мекотели и планктона, и че в Черно море той няма врагове, защото борбата с него е много трудно нещо.

Предишно такова нашествие на „Чужденци” Черно море преживяло през 80-те години на миналия век, разказва научният ръководител на географския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов” Сергей Добролюбов:

– „Заселниците” са екологична катастрофа. Когато във времето на Съветския съюз през 80-те години започнали да внасят зърно от Америка, с кораби в Черно море попаднало мекотелото гребневик, напомнящо медуза. Този хищник изял целия планктон, с който се хранели рибите. Риболовът се съкратил, последиците били много неприятни. Но за наше щастие, през 90-те години в Черно море се открил естествен враг на този хищник и ситуацията се подобрила.

В Черно море се срещат и съвсем неочаквани заселници – скатове и акули, които попадат там през проливите от Средиземно море. Но, както изяснили учени, не за дълго време – водата в Черно море не е подходяща за тях.

 
/