Журналист с български корени получи престижна литературна награда в Русия

За романа си „Тихият войник“ тв журналистът Андрей Бинев получи престижна награда за „Най-добра книга на журналист за годината“ в Русия.

Федералната агенция за печат и други средства за масова информация в Русия (наричано още „Роспечат“ с ранг на министерство), обобщи резултатите от годишната награда за „Най-добра книга на журналист за годината“. Лауреат за 2013 година стана популярният руски тв и радио журналист – Андрей Петрович Бинев с романа, който излезе в 2013 година «Тихият войник» на издателство „Эксмо“.

Повествованието в романа разкрива живота на главния герой Павел Тарасов в период 1935 – 1965 година, който бяга от мизерията на своето родно село в търсене на по-добър живот. Младият герой влиза в казармата, а по-късно става личен гард на генерал Будьони. Павел преживява партийните чистки и драматичния ход на Великата отечествена война…
Журналистическата кариера на Андрей Бинев започва в българското издание „Днес и утре“ на Агенция за политически новини през 1980 г. Там авторът пише очерци на руски и български език. По-късно през 1989 година става завеждащ отдел в седмичника „Аргументи и факти“, а от 1993 година е в „Общая газета“ на същата позиция, след което става директор развитие и кореспондент на вестника за Югоизточна Европа, Близкия Изток,както и заместник на вицепрезидента на „РТВ прес“.
През 1997 година започва да работи като консултант редактор и коментатор към ВГТРК (Общоруската държавна телевизионна и радио компания), а също и като специален кореспондент в обществено-политическата редакция на „Вести“. Бинев се изявява като сценарист и автор на документални филми. От 2001 година е ръководител на отдел Регионална и кореспондентска мрежа и информация в Радио Русия. Водещ е на редица политически блокове в пряк ефир, той е и дипломатически кореспондент и др. В периода 2003 – 2006 година работи в телевизионното предаване „Събития“ на тв компания ТВЦ. Води предаванията „Маяк. Дежурна част“ и „Национална сигурност“, а от 2010 година е ръководител и водещ и на всекидневното токшоу „Свободният слушател“ в Радио Русия. В предаването интервюира изтъкнати и популярни личности от различни сфери – музиканти, учени, актьори, режисьори, писатели, предприемачи и др.

Първия роман на Андрей Бинев излиза през 2008 година със заглавие „Риба за президента“. По-късно през 2010 година, излизат още две негови книги: сборникът „Трима“ и романът „Вирусът на подлостта“, които носят на автора голям успех сред читателите.

Андрей Бинев е потомък на военни: дядо му е бил генерал в Съветската армия, а баща му полковник в Българската авиация. Журналистът е историк по образование и преди да започне журналистическата кариера, работи като следовател в криминалния отдел в продължение на 10 години. Всички тези негови биографични данни са изключително важни за читателите, за разбирането на наградения роман «Тихият войник».

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/binev-andreii-rysiya-1391533.html#ixzz2qfP0KWft
.