Журналист разказа кой е руският генерал, чиито останки бяха открити в Турция Карс

Журналистът и бизнесмен Борис Акимов е уверен, че откритото в Карс, Турция, погребано тяло на руски военен принадлежи на неговия предтеча – героя от Руско-турската война Василий Гейман, пише „Лента.ру“.gejman

Акимов разказва, че е изучавал жизнения път на знаменития си пра-прадядо и знае, че той е умрял на местата, където е открит гробът. „Василий Гейман е стигнал със своята армия до турската провинция Карс. Там през 1878 г. е починал от тиф. Има исторически източници, указващи мястото на погребението му в Ардаган, градът, който бил превзет в края на 1877 г.,“ разказва Акимов. Той добавя, че по тези места има погребан един-единствен генерал, така че шансовете откритият да е именно Гейман, са огромни. Акимов опроверга и думите на турски музеен работник, според когото гробът е на капитан.general1

На снимките се виждали ясно еполетите, каквито носели само генералите, а трите звезди на униформата говорели, че е генерал-лейтенант. Според него навремето решили да не погребваг героя в родината му заради епидемията от тиф. Освен това тези места олицетворявали бойната му слава.

Борис Акимов съобщи, че вече е поискал информация от московския Военно-исторически архив, а през май ще му бъде издадена справка за погребението на Гейман. След това ще има генетична експертиза и ако родството бъде доказано – останките ще бъдат изпратени в Русия.

На 26 април по време на работа на обект в турската провинция Ардаган, работници изкопаха гроб с православни кръстове, в който лежали човешки останки в униформата на руски военен. Историци предположиха, че става дума за генерал, участвал в Руско-турската война през 1877-1878 г.

Превод: БЛИЦ