Жителите на Славянск вчера отбелязаха 1 май, а днес са под обстрел

Жителите на Донбас, както и руснаците в Русия, вчера отбелязаха 1 май. Шествия и манифестации е имало в някои градове на югоизточна Украйна, в това число и в Славянск, съобщи «Россия 24».

В Славянск стотици хора се събрали на централния площад на града, за да изразят отношението си към всичко онова, което се случва в страната. Хората критикували действията на новите власти и скандирали „Оставка!“. Те призовавали правителството доброволно да се оттегли от властта. В митинга са взели участие и представителите на Народното опълчение на Донбас, както и кмета на Славянск Вячеслав Понамарьов, който обещал да проведе парад на Победата на 9 май.

Първомайски манифестации се проведоха и в Крим. Напомняме, че около 100 000 души са излезли на първомайска демонстрация в Симферопол. Според и.о. Глава на Република Крим Сергей Аксьонов, мероприятието е най-масовото в историята на града.

„Ние сме горди, че вече сме в Русия, че сме вече у дома, защото в момента в Украйна се случва недопустимо насилие срещу наши рускоезични сънародници – това е геноцид, истински фашизъм“, каза в интервю пред камерата на телевизията Любов Кавалерова жител на Симферопол. Също така, за Крим празникът 1 май е по-специален, защото именно тази пролет полуостровът се е завърнал в историческата си родина.

По-късно вчера на 1 май и. д. президент на Украйна Александър Турчинов обяви, че на 2 май ще се проведе втори етап на военната спецоперация в Източна Украйна. Към военните украински сили са включени наемници, бойци от отрядите на неонацистката групировка „Десен сектор“ и Националната гвардия на Украйна, както и представителите на Службите за сигурност и въоръжените сили на Украйна. Днес (2 май) Славянск е в обкръжение и под обстрел…