Жириновски за Плевнелиев: Това е негодник, а не президент на България

Жириновски за Плевнелиев: Това е негодник, а не президент на България

Публикувано от:

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервюто му за “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, в което определя Русия като агресор.

Крайно десният националист нарича Плевнелиев “негодник” и “лакей на ЦРУ”.

На въпрос на водещия по една от руските национални телевизии как разбира изказването на Плевнелиев, Жириновски разпалено обяснява:

Той изобщо не познава историята. Ако президентът отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (паметникът е в Пловдив, бел. ред.)… Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили… Имат и паметник на Александър II Освободител. Трябва да го изгонят този президент. Това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката, вместо да пълзи в краката ни.

А българите са били в Първата световна война против нас, във Втората световна война пак против нас, сега са в НАТО…

За руснаците, които лежат разстреляни в Донбас, не споменава.

Това е негодник, а не президент на България.

Това е поредната подовна проява от страна на руски политици по адрес на българските им колеги. Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет “Близнашки”. В профила с в “Туитър” той обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия”, написа Рогозин.

От българска страна последва остра реакция с позиция на Министерството на външните работи.

Ден по-късно Кремъл реагира на същото интервю на българския президент пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич.

В отговор, по време на проведеният Индустриален форум в София с участието на зам. генералния секретар на НАТО Хайнрих Браус, президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов демонстрираха мек тон и заявка за добро сътрудничество с Русия.

Източник: offnews.bg