ЕС се колебае дали да продължи антируските санкции

Страните от ЕС може да се забавят с решението за удължаване на икономическите санкции срещу Русия. Очакваше се вчера постоянните представители на държавите в съюза без дебати да подпишат единодушното съгласие за продължаване на мерките срещу Москва.

Според представителството на Италия решението трябва да се вземе следващата седмица на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС. Причината за спора са усилията на някои западни страни да получат помощ от Москва в разрешаването на конфликта в Сирия, коментира АФП, като посочва, че Рим настоява за дискусия на санкциите, защото въпросът е важен и е нужно обмисляне.

„Сега всичко зависи от италианците, които очакват позицията на премиера си Матео Ренци. Възможно е точката да бъде върната за обсъждане днес или утре, както и да се прехвърли към срещата на външните министри в понеделник”, пояснява неназован източник на АФП сред представителите.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ изискват на срещата на върха на ЕС на 14 декември санкциите на общността срещу Русия да продължат „без никакви дискусии“.

Налагането на санкции срещу Русия заради действията й в Украйна беше въпрос с разнопосочни мнения в страните от ЕС. До падането на малайзийския самолет Италия и Германия не бяха съгласни с икономическите мерки. Не такова беше мнението на Полша, прибалтийските републики и други страни от бившия Източен блок, които се притесняват от евентуална руска агресия.

Сега тези различия се появяват отново заради перспективата за постигане на мир в Сирия с участието на Русия. Войната в близкоизточната държава е основната причина за продължаващата мигрантска криза в ЕС, допълва АФП.

 

Източник: „Дума“.