ЕС се готви да ограничи и забрани православието

 Европейският парламент се готви да приеме резолюция за „борба с идеологическата диверсия“. Нейната цел е и да се забрани „пропагандата” на православието.

Тези действия са насочени към много страни от ЕС – половината от всички. България, Румъния, Гърция и Кипър са православни, а в Хърватия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия има големи православни малцинства. Дори и в Германия има над 3 милиона православни.

Днес в Европейския парламент в Страсбург ще има заседание на комисията, на което ще бъде обсъден общоевропейската резолюция за борба с пропагандата.  Според  източник на RT, в последния момент в проекта е внесена  поправка, в която е написано, че православието става опасно, защото  пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят. Текстът на резолюцията има за цел да призове ЕС да започне борба с „православната пропаганда” в Европа и по света.

Проектът на резолюцията за борба с пропагандата е одобрен от комитета по международни дела в ЕП през октомври тази година. Автор на документа е евродепутатът от Полша – Анна Фотига. Сега съдбата на проекта зависи парламента на ЕС. С гласуване те ще решат дали да го приемат или да го отхвърлят.

В случай, че резолюцията бъде приета, ще бъде пратена за одобрение в Европейския съвет, Европейската комисия и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност – Федерика Могерини.

Ако поправката в резолюцията бъде приета ще бъдат нарушени демократическите ценности на съюза, в това число и на свободата на словото.
Интересен факт е, че една от първите книги, издадени на български език е Защита на православието, нападнато от протестантски мисионери с разни брошури от Отец Матей Преображенски. Изданието е отпечатано в Османската държавна печатница в Русчук, днес – Русе, през 1870 г, пише 19min.bg
Дори по времето  Османското  робство е имало защита на православие и то е било съхранено, а сега ЕС иска да ни го забрани.