ЕС разширява санкциите срещу Русия, МВФ не одобрява

Санкциите, които Европейският съюз планира да въведе срещу Русия,  заради събитията в източната част на Украйна ще засегнат достъпа на Москва до технологии  за нефтената промишленост, износа на оръжие и продукция с двойно назначение, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се казва в съвместно заявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Газовият сектор засега остава без санкциониране.

ЕС е готов да отмени икономическите санкции, когато Русия, според него, започне активно да участва в търсенето на решения за украинската криза.

 Съгласно прана на ЕС ограничителните мерки се въвеждат за три месеца. След изтичане на този срок, ЕС ще преразгледа въпроса.

От своя страна МВФ е на мнение, че ожесточените санкции срещу Русия негативно ще повлияят върху икономиките на Европейския съюз, страните от ОНД, а също на цялата световна икономика. Това се казва в доклада на Международния валутен фонд.

САЩ и ЕС въвеждат срещу Русия санкции заради украинската криза. Москва ги определя като контрапродуктивни и незаконни. Русия също неведнъж е заявявала, че не е страна на вътрешноукраинския конфликт.

По оценки на МВФ възможното съкращаване на газовите доставки от Русия в Европа е „значителен” риск,  предвид това, че Русия доставя на Ес около една трета от потреблението на „синьо гориво”.