„ЕС предлага на Украйна да я превърне в една нова Гърция”

Бунтът в Киев свърши със свалянето на некомпетентния президент Янукович. След това стана ясно, че Украйна е нежизнеспособна държава поради нейното антагонистично политическо и културно разделение и постоянната липса на енергия за задвижване на нейната икономика, пише перуанското издание „Ла примера”.
Интересното, в развитието на този национален срив е, че Европейският съюз, който без да знае как да се измъкне от собствената си криза, се предлага в качеството на спасител на Украйна.
Единственото, което ЕС може да предложи на Украйна е въвеждането на строга финансова дисциплина с Валутен борд като условие за предоставяне на финансова помощ, която страната няма да може да изплати. С една дума, това, което предлага ЕС, е да превърне Украйна в една нова Гърция.
Русия, напротив, предложи $ 15 милиарда, включително сваляне на цената на газта, която й продава, с 1/3. Но това изобщо не впечатли демонстрантите, които продължиха да протестират и да искат да се интегрират към ЕС, което е все едно да се качат на „Титаник” и да потънат като Гърция.
Според ръководството на Русия бунтът на улицата в Киев е държавен преврат, насърчаван от НАТО. Според тях президентът Янукович, отменяйки преговорите за членство на Украйна в НАТО, се е превърнал в сериозна пречка пред Атлантическия съюз да се простре и на територията на Украйна, една изключително стратегическа територия за Русия, тъй като тръбопроводите, по които Русия изнася газ за Европа,  преминават през Украйна. Там е и най-голямата военноморска база – в Севастопол, където е разположен руският Черноморски флот.
Русия никога няма да позволи нейните тръбопроводи и Черноморският й флот да се окажат в зоната на влияние на НАТО, като следствие на прозападната ориентация на новото правителство на Украйна.
Русия ще оказва натиск върху новото украинско правителство, като престане да му продава газта, от която то се нуждае. В същото време Русия ще поеме контрола върху Крим, за да защити голямата си военноморска база в Севастопол, където има и ядрени оръжия. Всичко това вече е факт и процесът е необратим.
Понастоящем Крим е автономна република в рамките на Украйна. Неговият министър-председател, е руснак като по-голямата част от населението на полуострова и в парламента. Той отправи апел към Путин да изпрати сили и да защити автономността на Крим срещу новото правителство в Киев.
В Крим, в Ялта, светът бе разделен на зони на влияние между Запада и Русия. Последната вече загуби много в полза на НАТО. И Путин не желае да губи повече.
Но да оставим настрана геополитическите амбиции от времето на „студената война”. При решаването на кризата, по всяка вероятност, ще окажат влияние географските и демографските фактори, тъй като газта от съседна Русия е изключително важна за Украйна, а и не може да се пренебрегне фактът, че по-голямата част от населението на Крим е руско.

La Primera