ЕС преговаря с Русия да разреши вноса на храни

Европейската комисия преговаря с Русия да бъде възстановен вносът на храни от ЕС. Като ЕК се е съгласила да позволи на Русия да избере кои членки на ЕС може да бъдат извадени от „черния списък“ на Москва за вноса на храни, пише Euobserver.

Споразумението било постигнато през миналата седмица в Берлин между представителя на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Ладислав Мико и руския му колега Сергей Данкверт, ръководител на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия. Изданието посочва, че Мико е изпратил писмо до Данкверт на 16 януари във връзка с механизма за вдигане на руската забрана за внос на храни. „С цел да се върнем към ситуацията преди забраната нашето разбиране е, че търговията може да бъде възстановена на базата на европейските ветеринарни сертификати и проверки от страна на вносителя (Русия – бел. ред.)“, се посочва в писмото.

Според Euobserver в списъка попадат деликатеси, избрани млечни и месни продукти, традиционни продукти, нишови продукти и др.

Земеделските производители и износители от ЕС са изгубили стотици милиони евро, след като Русия наложи забрана за внос на храни от ЕС през август миналата година в отговор срещу икономическите санкции на Запада./Стандарт