ЕС отново ще обсъди антируските санкции

Европейският съюз на 15 и 16 декември отново ще обсъди антируските санкции пише вестник „Известия“. Но единодушие по този въпрос между 28-те страни членки на блока няма.

Лидерите на европейските държави ще се съберат в Брюксел, за да дискутират по-нататъшните политически действия по отношение на Русия. Изглежда, че настроенията против санкциите обаче започват да се разпространяват сред все повече държави на ЕС. Някои от членките на блока предлагат алтернативни санкции. Според източник от ЕС през декември ще бъде предложено да се откажат единните санкции срещу Русия и да се въведат санкции поотделно от страните, които искат да продължат ограничителната борба.

„ЕС трябва да се откаже от абсурдните санкции срещу Русия. Това е напълно безполезно и непродуктивно. Това разбиране започва да се споделя от все повече наши колеги“, коментира източникът на вестника.

„ЕС иска да докаже, че имаме обща външна политика. Това не е така, тъй като ЕС не се явява унитарен политически субект, което е и нашата слабост. Сега Брюксел чака от Вашингтон указания, за да разбере как да действа по-нататък. Надявам се, че думите на Доналд Тръмп за външната политика на САЩ няма да останат само предизборна риторика. Всички действия на ЕС са продиктувани от Вашингтон, а това означава, че победата на Тръмп има важно значение и за външната политика на блока“, заяви италианският депутат Стефано Валдегамбери.