ЕС и НАТО няма да воюват заради Украйна

Киев отправя към Запада молба за военна и икономическа помощ, пише „Независимая газета“ в статия, озаглавена „Украйна анулира своя извънблоков статут“. Вестникът преценява шансовете на Украйна да получи подкрепа от ЕС и НАТО. Преговори по въпроса ще се състоят скоро в Киев, където се очаква да пристигнат вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Показателно е според изданието, че визитата съвпада с 21 ноември – годишнината от Евромайдана: „На този ден хората се вдигнаха срещу произвола на властта, която, без да се посъветва с народа, бе започнала подготовка за сближаване с ЕС, а след няколко години въпреки приетите междувременно закони и поради тайни съображения забави този процес. Правителственото решение бе само повод да се искат от властта действия в рамките на закона.  Гражданите от Евромайдана смятаха, че единственият начин да постигнат това е европейската интеграция“.

Кримските събития и ситуацията в Донбас обаче изтласкаха на втори план въпроса за реформи, тъй че властващата система в Украйна остава същата. Това на свой ред буди скрито недоволство и в страната, и на Запад, посочва всекидневникът.

Украинските политици не разбраха, че от тях се очаква не битка за министерски портфейли, а конкурентни програми за действия, коментира киевският политолог Виталий Бала. Вместо да се блъскат за „удобни места във влака, пътуващ за глух коловоз“, те трябва „да поемат отговорност и да обърнат стрелката, за да променят посоката на движение. Ако не го стори властта, ще го направи обществото“, предупреждава той. Западът също  може вече да вдигне ръце от ситуацията в Украйна, добавя експертът

При посещението на Байдън в Киев може да се обсъди възможността за военнотехническа и консултантска помощ от САЩ, казва Олег Махницки – бивш генерален прокурор, днес съветник на украинския президент.

Междувременно лидерите им предлагат отново преговори в Минск. Но според Киев, преговаря ли на равни начала с делегати от самопровъзгласените републики, украинската власт ще направи стъпка към тяхната легитимизация пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

Тази безизходица може да предизвика война, смята вестникът. „И западните партньори на Украйна искат да са готови за това – след Майдана те фактически поеха отговорността за перспективите на европейското й бъдеще“, пише той.

Обаче нито НАТО, нито ЕС – „никой от тях няма да воюва за Украйна. Това е само наша отговорност“, изтъква адмирал Игор Кабаненко, бивш украински зам.-министър на отбраната.

С интервюто си за германската телевизия А Ер Де руският президент Владимир Путин отправи вчера „директен сигнал: започне ли война, Русия ще се намеси“, цитира изданието в друг материал руския аналитик Алексей Макаркин.

Решението на външните министри от ЕС да разширят санкциите срещу функционери от непризнатите републики в Източна Украйна бе предизвикано от „незаконните“ според Запада избори в Донбас на 2 ноември и мнението му, че опълченците увеличавали военната си сила с подкрепа от Русия“, пише „Комерсант“.

Въпреки призивите на най-върлите критици на Москва, първите дипломати на Европа не настояха за по-сурови икономически санкции срещу Русия, отбелязва изданието. Украинският външен министър Павло Климкин впрочем прикани вчера европейските си колеги да засилят санкциите срещу Русия още сега. Същевременно обаче ЕС започна да търси нови пътища за намаляване на напрежението около Украйна и промяна на негативната тенденция в отношенията с Москва. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предлага като „нов подход“ и „първи принос за смекчаване на отношенията“ среща между ЕС и Евразийския съюз, посочва „Комерсант“.

„Идеята за изграждане на директни контакти между двата съюза е много разумна инициатива, макар и закъсняла“, коментира негов източник от руската дипломация, според който Москва е предлагала на Брюксел усилия в тази насока „дълго време преди да се изостри ситуацията в Украйна“

Според Москва Украйна е била фактически принудена да избира между ЕС и Евразийския икономически съюз, което е допринесло за дестабилизирането на ситуацията в страната, добавя „Комерсант“./БТА