ЕС е одобрил „Турски поток“

ЕС е одобрил няколко енергийни проекта, отнасящи се до Турция. Между тях на първо място е „Турски поток“, договорен между Анкара и Москва, към който Брюксел досега се отнасяше резервирано, съобщи БНР.

„Турски поток“ се обвърза с газопровода „Тесла“, който ще бъде продължение на „Турски поток“ и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия. Той бе договорен преди около година между Русия и Турция в замяна на „Южен поток“, но бе замразен заради неразбирателство между Анкара и Москва във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми.

На срещата на върха на Г 20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на „Турски поток“. Предвижда се отложените споразумения за „Турски поток“ да бъдат подписани при посещение на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод „Танап“ между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода „Тесла“. А също и на Транскаспийския газопровод, който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция. Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.

 

Източник: „Гласове“.